Другите посочени заслуги на Херо са преговорите и за закупуване на още изтребители F-16 от България и санкции на българи по закона Магнитски.

Свързани новини

19.04.2023 17:50

Ние спряхме при Петков-Нинова руския газ и ядреното гориво: САЩ

Видян 3861 пъти | Коментари 0
Гласували 5 рейтинг: 3.8000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България скъса най-ключовите си енергийни връзки с Русия под шапката на бившия ресорен икономически вицепремиер Корнелия Нинова от кабинета на Промяната, сочи официален документ на Главния инспектор на Държавния департамент на САЩ за работата на американското посолство в София за периода 2018 – 2022 г, който се появи в медиите преди дни. Документът описва постигнатите резултати по време на мандата на бившия американски посланик у нас Херо Мустафа, която успя да лансира най-успешните стратегии на ведомството си именно до средата на 2022 г.


Правителството на САЩ и заинтересованите страни от частния сектор изтъкнаха ролята на дипломата за успехите в диверсификацията на енергийните източници на България и осигуряването на възможности за износ на американски енергийни продукти. Така сред нейните най-големи постижения в сферата на енергетиката са: скъсването с руския газ и замяната му с щатски и спирането на ядреното гориво за АЕЦ Козлодуй от Русия. И двете стратегии са постигнати по времето на кабинета Петков-Нинова, която иначе играе русофил. Припомняме, че 19' единствен обърна внимание на взетото тайно решение за ядреното гориво още веднага при действащо редовно правителство.


Другите посочени заслуги на Херо са преговорите и за закупуване на още изтребители F-16 от България и санкции на българи по закона Магнитски. Единствената по-остра забележка забежка към посолството на САЩ у нас, че не е проверявало как се харчат парите от грантовете у нас.
Описаните успехи на практика съвпадат с многократно заявените по-рано цели на американската дипломатическа мисия у нас.


“България внася по-голямата част от енергията си от Русия, включително цялото си ядрено гориво и почти целия си природен газ. Ще работя, за да подкрепя усилията на България за диверсифициране на енергийните доставки”, закани се Мустафа още в края на 2019 г. – преди кризата в Украйна. „САЩ ще помагат да се отвори пътят за идването на втечнен природен газ на Балканите и ще изпратят екип от технически експерти, който да проучи възможностите за развитие на ядреноенергийния сектор в България, като направи посещения и в Белене и Козлодуй”, обеща още тя тогава.


Реалните резултати в тази насока обаче идват едва в края на мандата на Херо Мустафа, когато започва конфликта в бившата съветска република, а у нас управлява коалицията  ПП-ДБ-БСП. Тогавашният вицепремиер Корнелия Нинова и до днес твърди, че не е позволила прокарването на антируски политики по време на мандата си в МС.


Тя също така многократно публично е твърдяла, че няма изнесен и „един патрон” за Украйна, но и това е под съмнение, отречено от шефа й в кабинета Кирил Петков 2 пъти официално и публично.


„България е изнесла индиректно за Украйна оръжия за около 5 млрд. лева, като това е станало само за 164 дни. Износът е станал с подкрепата на американското и английското правителство”, призна преди месеци съпредседателят на ПП Кирил Петков. Пред Die Welt той се похвали, че кабинетът му е изнасял и горива през БГ клона на руската Лукойл, където мъжът на соцлидера Митко Нинов е шеф до 2021 г. - годината, когато жена му става ресорен вицепремиер и министър.


Егор Глазунов


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева