Проверката на офиса на главният инспектор на Държавния департамент е установила още, че въпреки чесредставата, раздадени от отдела за публична дипломация към посолството у нас „като цяло отговарят на зададените стратегически цели на САЩ в България, документацията на грантовете не отговаря на Стандартите на Федералната директива за помощ“.

Свързани новини

18.04.2023 09:25

Лоша отчетност на US грантовете в БГ: САЩ

Видян 2506 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


По време на мандата си в България посланикът на САЩ Херо Мустафа постигна напредък по всичките поставени цели, сочи официален документ на Главния инспектор на Държавния департамент на САЩ за работата на американското посолство в София от май 2022 г. Сред тях са: закупуване на още изтребители F-16, замяна на руския газ с американски и санкции на българи по закона Магнитски.  Докладът обаче прави забежка на посолството на САЩ у нас, че  не е проверявало как се харчат парите от грантовете в България.


Документът приписва на Мустафа заслугата за за убеждаване на служебното ни правителство да подпише писмо с искане за закупуване на още американски бойни самолети F-16. Тъй като докладът е от май 2022 г., това означава, че става дума за кабинета на Стефан Янев.


Документът изтъква ролята на Мустафа „в първите по рода си санкции на САЩ срещу български лица и корпорации за корупция съгласно закона Магнитски – най-голямото действие, предприето за един ден съгласно Закона“.


Проверката на офиса на главния инспектор на Държавния департамент е установила още, че въпреки че средставата, раздадени от отдела за публична дипломация към посолството у нас „като цяло отговарят на зададените стратегически цели на САЩ в България, документацията на грантовете не отговаря на Стандартите на Федералната директива за помощ“.


Пламен Валентинов



 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

овен

Важен ден

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Важен ден, особено за взаимоотношенията ви с околните.