„БСП изгони олигарсите”, излъга за пореден път Корнелия Нинова часове, след като нейният духовен и политически баща Р.Овч. стана първият български политик, който беше уличен в лична корупция за „над 5 милиона евро” в прав текст от Финансовото министерство на САЩ

Свързани новини

13.02.2023 09:23

Р.Овч.: 1-ви уличен за €+5 М лична корупция, е червен картон за Нинова, Капитал и ПП, общи са им 2-ма енергетици в Магнитски

Видян 4188 пъти | Коментари 2
Гласували 5 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

БСП изгони олигарсите”, излъга за пореден път Корнелия Нинова часове, след като нейният духовен и политически баща Р.Овч. стана първият български политик, който беше уличен в лична корупция за „над 5 милиона евро” в прав текст от Финансовото министерство на САЩ.


Въпреки че имаше възможност наистина да изгони на конгреса на партията поне от нейния ръководен орган – Националния съвет, олигарха, представящ се за пенсионер, но живеещ далеч над официалните финансови възможности, които е декларирал с няколкото си хасиенди и апартаментите на фамилията му, за които 19 минути разказва и показва подробно от години. Негови хора са и включените в списъка Магнитски двама енергетици: Иван Генов и Александър Николов.


Най-интересното е, че напоследък Р.Овч. и героизираният първо и само от 19 минути през последните месеци Александър Николов от АЕЦ играеха с представящия се за американски глас у нас бос на Капитал Иво Прокопиев, чиито издания доволно публикуваха измислиците им за ядрената ни централа, докато правеха интересни сделки. Писали сме доста по темата и това може ясно да се види в търсачката на 19min.bg.


Редом с Корнелия Нинова и Прокопиев, червеният картон обаче е и за Продължаваме промяната. Защото Петков и Василев не са просто близки с Капитал, а и са големи длъжници на Прокопиев за политическите си кариери.


В името на фирми около него, които имат интереси в търговията с ток, Александър Николов, питомец на Р.Овч., беше оставен да ръководи АЕЦ Козлодуй, даже стана домакин на последната визита на Кирил Петков в качеството му на премиер, въпреки всички известни факти и обстоятелства за него. Ресорен вицепремиер по енергетиката беше Асен Василев, тоест негова е и пряката отговорност на принципал за всички действия и бездействия на Николов. Както всеки може да прочете в неговия ФБ, той беше стигнал до отъждествяване на себе си с държавната АЕЦ.


Дори да бяха само последните аварии в централата през май и юни миналата година – последните 2 месеца от управлението на кабинета Петков – Нинова, които са следствие на некачествените ремонти с неспазване на елементарни правила – а АЕЦ не е шега работа, осъществени и от фирма на братовчед на литературния герой. Всеки може да прочетете подробностите в архива на 19min.bg.


Няма как, щом ние знаем, Петков и Василев да не са знаели, та и сме писали, при това, докато тези хора бяха на власт, напомняйки подвизите на Александър Николов при предишното му управление в централата – в зората на ГЕРБ. Особено за една частна фирма, чието название подозрително съвпада с инициалите на директорите на АЕЦ, спечелила милиони от работа с централата.    


По някакво странно стечение на обстоятелствата – шегуваме се, тогава Александър Николов е назначен за шеф не от другиго, а от Трайчо Трайков – тогавашния министър на икономиката и енергетиката, който – както и самият Бойко Борисов е признавал, му е препоръчан от кого? От Иво Прокопиев – бос на Капитал, разбира се. Което личеше и по масираното отразяване на дейността на Трайков в медиите от кръга на разградския експерт. Когато игрите на кръга Капитал и неговите актьори станаха прекалени, Трайчо беше изгонен от кабинета Борисов 1, както всички помним, насред самолетния полет от Катар към София, както той сам е разказвал.


 Както ние, така и Министерството на финансите на САЩ отдавна наблюдаваме тези хора и тяхната творческа дейност – повече от 10 години.
Така че, това е новината в Магнитски 2.0 за България: дала 8 от всичките 9 герои в позорния списък на САЩ от целия 500-милионен Европейски съюз.


А присъствието в листата на Влади Горанов, за когото в 19 минути сме шампиони по разследвания и разкрития през последните 8 години, което и платихме с невиждана и несвършила още 7-годишна сага с натиск от държавната машина, не е новина. Пък и няма пряко извадени конкретни данни за негово облагодетелстване, каквито има за Р.Овч. Има само това, което и така знаем по казуса Божков. Заради който той беше и изгонен от кабинета Борисов 3.


Ето и пълния текст на решението на американското правителство и неговите наказания:

ВАШИНГТОН – Днес Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на пет настоящи или бивши длъжностни лица от България – Румен Овчаров (Овчаров), Александър Христов Николов (Николов), Иван Генов (Генов), Николай Малинов (Малинов) и Владислав Горанов (Горанов) – за тяхното широко участие в корупционна дейност в България.

„САЩ подкрепят своя съюзник в НАТО, България, в борбата както с дълбоко вкоренената корупция, така и с руското влияние, подкопаващи демократичните институции“, заяви Браян Е. Нелсън, подсекретар на Министерството на финансите по въпросите на тероризма и финансовата разузнаване. „Действията, осветлени днес, обхващат различни политически партии и правителства, което показва спешната необходимост от разграждане на мрежите, които в продължение на години са възпроизвеждали незаконни дейности, особено в енергийния сектор. Корупцията ограбва българския народ със стотици милиони долари и възпрепятства инвестициите и икономическия растеж на страната.“

Днешната мярка се явява продължение на предишните санкции на OFAC срещу Делян Пеевски, Васил Божков, Илко Желязков и свързаните с тях дружества.
ДЪЛБОКО ВКОРЕНЕНА КОРУПЦИЯ В БЪЛГАРСКИТЕ ИНСТИТУЦИИ

Санкционираните днес лица са заемали държавни постове в продължение на много години, в рамките на няколко правителства и с различна политическа принадлежност. Разнообразието на техните биографии и дългогодишната им известност в българската политика илюстрират степента, до която корупцията е дълбоко вкоренена в министерствата, партиите и държавните отрасли, и показват изключителната нужда от политическа воля за осъществяване на реформа, свързана с върховенството на правото, и борба с корупцията.

Корупция, свързана с договори в енергетиката

Румен Овчаров е бивш български народен представител, а в момента е член на Националния съвет на Българската социалистическа партия (БСП). Овчаров е бил и министър, отговарящ за енергетиката в края на 90-те и отново в средата на 2000-те години.

Александър Николов е бивш главен изпълнителен директор и заместник-директор на АЕЦ „Козлодуй“ – единствената атомна електроцентрала в България, собственост на държавата чрез Българския енергиен холдинг, където той е работил на различни длъжности в продължение на 30 години.

Иван Генов също е бивш главен изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“, който е бил български народен представител от БСП от 2017 до 2019 г.

Овчаров многократно е участвал в корупционни договори



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 13.02.2023 12:28

    Уважаеми автори от 19min, Твърдението, че Горанов е бил низвергнат от ГЕРБ, заради подкупите на Божков, категорично не отговаря на истината. Проверете си архива. Та нали, ако подкупите са причината, трябваше и Борисов да излети. Двамата са свързани по тази линия като сиамски близнаци. Горанов беше изгонен по искане на структурите на ГЕРБ, поради обвързаност с Пеевски. А вие, като си поддържате политическата си линийка, не се различавате от ПИК и Блиц.

  • 001 американски шантаж 13.02.2023 09:40

    Ако за 5 милиона санкцията е Магнитски, то почти всички депутати от ГЕРБ, ПП и ДПС на чело с партийните им лидери трябва да са в затвора с пълна конфискация, дано ама на дали!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

водолей