Незаконен ремонт на къща – паметник на културата в самия център на София уби преминаващи покрай нея млади жени Деница Ченишева (26 г.) и Петрина Христова (24 г.).

Свързани новини

07.11.2022 16:23

Съдът оправда Кръга Донев и по къщата – убиец на Алабин

Видян 3269 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Помните ли как незаконен ремонт на къща – паметник на културата в самия център на София уби преминаващи покрай нея млади жени Деница Ченишева (26 г.) и Петрина Христова (24 г.). Собственик на имота беше едно от дружествата на фармаолигарха Огнян Донев – над 19 златни имота – прекрасни стари къщи в центъра на София, купени за 200 000 нови лева – тогавашни пет панелни апартамента, а оценявани пазарно поне на 14 000 000 лева.


Донев е човекът, известен със собствената си документира фраза: „„До дни ще има едно решение на съда, което няма да се хареса на някой тук, но той винаги обжалва – нека да обжалва”. Интересно е откъде той може да знае предварително какво решение ще вземе съдът. Решение, което бе взето и гласеше точно това, което Донев рече.


Съдът, след 15 години дело, не намери виновник за смъртта на невинните момичета. Както не намери виновник и за 62,9 млн. неплатени данъци по блокова сделка с акциите на скандално приватизираната от Донев Софарма, при продажбата на която, без решение на Столичния общински съвет беше заложена общинска собственост – по 25% в 3 дружества. Едното от тях е БКС Средец. То е собственикът на къщата – убиец, то придобива и 25,58% от акциите в Софарма "под име ново". Към датата на придобиване на сделката Огнян Донев е бил контролиращ акционер в дружеството. Впоследствие то е преименувано още веднъж.


Както съдът постановява, че Донев не бил знаел, че трябвало да се плащат данъци, така по къщата – убиец отрича дадените пред съдия показания на ремонтиращите, не търси внезапно изчезнал обвиняем, но приема на доверие, че няма допуснати нарушения – в слачая бутане на носеща стена, даже че стената "изобщо не е била разрушена". Как тогава буквално е паднал таванът, съдът не се наема да каже. Отново магистратска експертност в тера инкогнита – както в борсовите игри, така и в зидаро-мазачеството.


„Липсват доказателства, установяващи по несъмнен и категоричен начин наличието на пряка причинно-следствена връзка между извършваните в сградата дейности и настъпилия вредоносен резултат”,  пишат в мотивите си магистратите.


Разследването за падналата на 19 септември 2006 г. сграда на ул. Алабин в София, под която загинаха две момичета, е било провалено заради необмислена заповед на зам.-кмета на Столичната община Цветан Цветанов, писа тогава Капитал.


С нея тогавашният заместник на Бойко Борисов е разпоредил да бъдат разчистени всички строителни отпадъци от мястото на инцидента, а останалите части от сградата да бъдат съборени и също изхвърлени. Заповедта на Цветанов е била издадена без разрешението на прокуратурата.


Това става ясно от мотивите по делото за падналата сграда на Софийския градски съд (СГС).
Разследването за смъртта на двете момичета беше прекратявано на два пъти от прокуратурата като съдът отменяше тези постановления и така след десетгодишно разследване - през 2016 г. делото влезе в съда с обвинителен акт.


Основната причина за невъзможността за установяване на връзка в действията на подсъдимите с инцидента е, че ключови доказателства са били разчистени преди да бъдат извършени необходимите огледи от разследващите.


Строителният работник Николай Александров се отрече от показанията си по делото за рухналата сграда на столичната улица Алабин, под която загинаха две жени.
Той отрече да е участвал в събаряне на бетонни колони, съобщи вестник 24 часа. В разпита си пред съдия 10 години по-рано Александров е казал, че 2 часа преди сградата да се срути, той и негов колега, въоръжени с къртачи, избутали 5 бетонни колони по заръка на собственика на сградата .
"Ако продължавате да ме питате... Има възможност да ви излъжа.", обърна се той към съда.
„Приватизацията на БКС-Средец е класически пример за прехвърлянето на общинската собственост в частни джобове.


Фирмата е създадена по Указ 56 като като Благоустройство и комунално стопанство - Средец през август 1989 година. През март 1992 г. тя е преобразувана в общинско дружество с ограничена отговорност БКС-Средец. Компанията стопанисва редица апетитни имоти в столицата и


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 07.11.2022 23:52

    Като няма правосъдие, има Боен Клуб.Този марокански Игнацио има нужда от тежка плоча, надгробна.

  • 001 Anonimen 07.11.2022 19:58

    Западни ценности. Човешкият живот е нищо. Парите са всичко.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес се фокусирайте върху вашите професионални цели

Днес се фокусирайте върху вашите професионални цели.