Купувачът е Огнян Донев, а шеф на борда на Агенцията е тогавашният секретар на Столичната община и дясна ръка на кмета Софиянски – Асен Дюлгеров, чийто любим подчинен кадър и наследник на поста пък се явява сегашният зам.-председател на НС Росен Желязков

Свързани новини

26.10.2022 14:58

Защо ДАНС нарече „проблемни” сделките на Донев за Унифарм и Софарма и има ли източени $14 млн. на Кадафи по първата, както доказва ревизия?

Видян 5412 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Доклад на ДАНС, по който се сезира прокуратурата, обявява за "проблемни" 28 приватизационни сделки, сред които 2 са на Огнян Донев - Унифарма и Софарма. Защо един и същи човек успява да купи почти без пари, особено на фона на действителната им стойност при продажбата им от държавата няколко софийски фирми – защото има вътрешна информация и човек на входа и на изхода на Агенцията за приватизация. Купувачът е Огнян Донев, а шеф на борда на Агенцията е тогавашният секретар на Столичната община и дясна ръка на кмета Софиянски – Асен Дюлгеров, чийто любим подчинен кадър и наследник на поста пък се явява сегашният зам.-председател на НС Росен Желязков.


Вече ви разказахме сагата със Софийски аптеки, когато с 300 000 лева депозит, взети от финансираната с пари на бюджета на София Общинска банка е купено общинското дружество– 34 топимота, 2-ри по обем пакет акции в Общинска банка, марка, бизнес за стотици милиони, който бързичко е разпродаден, но поставя основите на фармаимперията, която днес познаваме като Софарма и държи около 1/3 от пазара за 5 млрд.лв. годишно на лекарства и добавки у нас.


Пак с парите на София друго нейно предприятие – Унифарм, е приватизирано и пак уж от РМД, в което изненадващо фигурира като бос нямащият нищо общо с фармацията по онова време Огнян Донев. Той обаче има две много важни качества за сделките – син е на виден деец на Държавна сигурност с легендата на търговец, започнал още с митичната Тексим, уредил сина си само на 29 г. да стане съветник на самия бос на социкономиката – вицепремиера Огнян Дойнов точно по време на износа на пари към задграничните дружества на ДС и старта на частните фирми у нас. Същият Дойнов, който след 1989 г. става дясна ръка на изчезналия безследно милиардер и перач на съветски и български пари Робърт Максуел.


Първата крачка към милионите Донев, който преди това по собствените му думи пред твърде близкия до него Капитал е „продавал бонбонки и дъвки” с квартален бизнес и 3500 лв. спестявания от соца плюс Трабант, прави през лятото на 1998 година.


На 17.07.1998 г. управляваната от дясната ръка на Софиянски – Асен Дюлгеров, Агенция по приватизация продава за 2,749 млн. долара 80% от капитала на фармацевтичното предприятие Унифарм ЕАД - София. Купувачът е „работническо – мениджърско дружество Унифарм – 2000, което поема ангажимент да инвестира 5 млн. долара в приватизираното предприятие. Понеже пари няма, финансирането е от бюджета на София през Общинска банка, чийто бордовик №1 е приятелят на Донев Любомир Павлов – Пъпката – лявата ръка на кмета на града Софиянски.


Парите са платени с различни инструменти. По-голяма от стойността на сделката е цената дори само сградата, складовете и парцелът на софийското предприятие в жк Дървеница, които впоследствие бяха и централа на купената по-късно от същото това „малко заводче” по думите на Донев предприятие само след 2 г. 10 пъти по-голяма Софарма, приватизирана от същия отбор.


За раздържавяването на Унифарм се явяват и още двама кандидати – от Франция и Словакия, но РМД-то на Огнян Донев печели. На какво основание – сигурно Софиянският приватизатор Асен Дюлгеров би могъл да отговори. За нас нещата са ясни. Още повече като имаме предвид един твърде важен детайл – малко преди приватизацията в „малкото” предприятие се изсипват огромни пари от режима на Кадафи в Либия, който със закъснение си плаща удържаните с десетилетия пари на нашите лекари и медсестри, работили в Джамахирията при соца и в зората на демокрацията:


„Те бяха буквално експлоатирани от държавата – повече от половината от заработеното от тях беше удържано и оставаше в държавния бюджет. Част от милионите по тази линия в по-нови времена бяха източени към лични сметки на двама от бившите шефове на Експомед.


Според прокурорско разследване от 2007 г. с тях е платена приватизацията на фармацевтичната фирма Унифарм. Повод за това са данни, изнесени след тримесечна финансова ревизия.от Явор Костов, бивш експерт финансист към Експомед, констатирал източването на над 14 милиона долара


Измислена е и друга схема за източване на долари. Експомед и Унифарм сключват договор, с който Експомед превежда 200 000 долара и 70 милиона лева (70 000 нови лева след деноминацията), за да закупи субстанции и да произведе лекарства. Унифарм му продава произведените лекарства, а получава срещу това дори и кола, компютърна и ксерокс техника за 10 млн. лева (10 000 нови лв.).


След като парите намаляват, част от бившето ръководство на Експомед преминава на работа в Унифарм. Либия е дължала на външнотърговско дружество Медексим, станало после Експомед, близо 17 млн. долара. По времето, когато Медексим започва да фалира, държавното предприятие Унифарм ЕАД става обект на приватизационен интерес от страна на генералния и икономическия директор на Експомед. Точно, когато се прехвърлят дължимите суми към Медексим икономическият директор напуска длъжността си и е назначен за изпълнителен директор на Унифарм.


Една година по-късно чрез РМД, в което участва и Огнян Донев, Унифарм е закупена с основен капитал от либийските плащания към Медексим. По борсовия индекс Софикс активите на Унифарм се изчисляват между 45 и 52 млн. евро.


От 2000 г. Унифарм е част от групата Софарма, която обединява шест предприятия в динамична корпоративна структура, включваща още Врамед АД, Фармахим Холдинг АД, НИХФИ АД и Ростбалканфарм АД. До м. юли 2007 г. Унифарм АД е дъщерно дружество на Унифарм 2000 АД, което е мажоритарен собственик в Унифарм АД, притежавайки 90,90% от капитала.
С решение №20/20.07.2007 г. Софийският градски съд вписва прекратяване


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева

Днес фокусът ви ще се измести към любовта

Днес фокусът ви ще се измести към любовта, романтиката