Evolver
01/02

Свързани новини

23.04.2024 15:10

Кейт Бланшет идва в Кан с уникален 360ºвиртуален "филм" - пионер на Потапящото кино: що е то

Видян 142878 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

The Best Immersive Work Award или наградата за Потапящи продукции е новината в Кан тази година. Става въпрос за нещо, което грубо може да се определи като филми, защото представлява визуално изкуство, което влияе като 360-градусово възприятие във виртуална и смесена среда, което няма нищо общо с досегашните усещания за изкуство, направено с помощта на изкуствения интелект. Явно това е бъдещето на киното.  ВИЖ СНИМКИ ТУК!


Буквално потапяне в една чисто нова въображаема среда, каквато досега не познаваме, но напълно ни прегръща, за да ни създаде несещано преживяване.

Фестивалът на този нов тип изкуство с 8 конкурсни и 6 извън конкурсни "филма" в рамките на най-прочутия форум на седмото изкуство в света ще се проведе в свръхмодерните комплекси за гледане - много повече от кина - Cannes Cineum, който сме ви показвали и за който сме разказвали още при откриването преди 3 г. и Université Côte d'Azur, Georges Méliès Campus.

Това е най-новата селекция на Кан. Досега са известни първата с 19 филма, един от които с Мария Бакалова като Ивана Тръмп, втората с филм на нашия Константин Божанов от Разлог, 15-дневката на режисьорите и още няколко придружаващи прегледа на седмото изкуство.

Самата Кейт Бланшет дава своя прекрасен глас на един от 8-те конкурсни "филма" - Evolver, което е името на нов "360º аудиовизуален свят", както го наричат създателите му, представян още като Virtual Reality experience, който бързо печели нови и нови привърженици в цял свят, осъществили серия от потапящи екранни инсталации. Потапянето е дълбоко във виртуален пейзаж, който може да бъде например пътуване във вътрешността на тялото, следващо вдишването на кислород или пък навлизането в екосистемата на една микроскопична клетка - една от трилионите в нашето тяло.

Такива пътешествия през процесите, които поддържат живота като това на въздуха от устата до дробовете, въртящ се като торнадо, преди да обиколи сложно преплетените реки на сърдечно-съдовата система са сензацията на Evolver. Или като това на мозъчния сигнал от главата до пръстите на ръцете или краката ни, прокарващ си пътека през мъглата на даващия живота ни кислород в тялото.

Получава се трансцедентален разказ как дъхът не само пробужда живота, но ни свързва с природата наоколо - създателите го наричат цикъла на въздишката.

Като всеки друг филм - в Кан често се смеят и подсвиркват, когато в началото на даден филм излизат едно след друго 19 лога на съучастници, и този е копродукция: в случая на Великобритания, Франция и САЩ.

Друга носителка на Оскар - Джесика Частейн е една от триото дами в извънконкурсния Сфери, който е американо-френска продукция.

Аржентина, Франция и САЩ пък стоят зад GLOOMY EYES, привлякъл в англоезичната си версия Колин Фарел.


Борис Ангелов


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

козирог