Харви Уайнстийн

Свързани новини

26.04.2024 16:47

Апелативният съд отмени присъда за изнасилване на Харви Уайнстийн

Видян 1098 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Апелативният съд в Ню Йорк отмени присъдата за изнасилване срещу бившия холивудски продуцент Харви Уайнстийн от 2020 г. С решение 4-3 в четвъртък съдиите решиха, че шумният процес е бил предубеден срещу подсъдимия.

Шефът на студио „Мирамакс“, помогнал за създаването на носители на „Оскар“ като „Влюбеният Шекспир“ и „Pulp Fiction“, беше признат за виновен за насилствено извършване на орален секс от асистент-продуцент през 2006 г. и за изнасилване от трета степен на начинаеща актриса през 2013 г. Осъден е на 23 години зад решетките и е изпратен в затвора Mohawk Correctional Facility, на около 100 мили северозападно от Олбани, Ню Йорк.


„Първоинстанционният съд погрешно е допуснал свидетелски показания за необвинени, предполагаеми предишни сексуални действия срещу лица, различни от жалбоподателите в основните престъпления“, се казва в решението на съда. „Средството за отстраняване на тези тежки грешки е нов съдебен процес.“

Свидетелските показания са „непроверени твърдения за нищо повече от лошо поведение, което разрушава характера на обвиняемия, но не хвърля светлина върху неговата надеждност във връзка с наказателните обвинения [срещу Уайнстийн]“ и представляват „злоупотреба със съдебна преценка“ от страна на съдия Джеймс Бърк, постановява апелативният съд.


72-годишният Уайнстийн твърди, че е невинен, и твърди, че всички сексуални действия са били по взаимно съгласие. Той обаче ще остане в затвора заради друга присъда за изнасилване, произнесена в Лос Анджелис през 2022 г., която му донесе 16-годишна присъда.

Обвиненията срещу Уайнстийн поставиха началото на движението #MeToo в САЩ, като десетки жени излязоха с обвинения срещу влиятелния продуцент.

По време на изслушването през февруари адвокатът на Уайнстийн, Артър Ейдала, заяви, че съдия Бърк е превърнал процеса в спектакъл „Вземи Харви“. Решението на Бърк да допусне свидетелски показания от жени, чиито твърдения не са част от делото, фигурира в решението на Уайнстийн да не се яви на свидетелската скамейка, въпреки че той „моли да разкаже своята версия на историята“.

Ейдала също така повдигна въпроса за решението на Бърк да не отстрани съдебен заседател, който е написал роман с участието на хищни възрастни мъже, което според него показвало пристрастност към делото на Уайнстийн. Бърк се оттегли от съдебната скамейка през 2022 г.

Шефът на апелативния съд Стивън Ву, който защитаваше прокуратурата на Манхатън, контрира, че журито не е било объркано, тъй като е оправдало Уайнстийн по най-сериозните обвинения - две обвинения в хищническо сексуално посегателство и обвинение в изнасилване от първа степен с участието на актрисата Анабела Сьора.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

везни