Има нещо в добрия плаж, което съживява сетивата: соленият аромат на въздуха, успокояващото шумолене на вълните, нежният пясък, разнасян от лекия бриз

Свързани новини

18.06.2023 08:00

Ето едни от най-добрите плажове в света

Видян 36704 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Има нещо в добрия плаж, което съживява сетивата: соленият аромат на въздуха, успокояващото шумолене на вълните, нежният пясък, разнасян от лекия бриз. Любимият плаж е като любимо стихотворение - индивидуален, важен и каращ сърцето ни да пее, а сега повече от всякога мечтаем за дни, прекарани в извиване на пръсти в пясъка и къпане в солена вода.

Вместо типичните пясъчни места, осеяни с чадъри и тълпи от туристи, ние потърсихме места, за които може да се наложи да отидете малко по-далеч, но които остават невероятно красиви и много често без тълпи. Това са най-добрите плажове в света:



 Остров Бенгера, архипелаг Базаруто, Мозамбик




Отдалечен от защитения архипелаг Базаруто край бреговете на южен Мозамбик, Бенгера е място, където пясъчните ивици блестят като перла, а ноктести фламинго си проправят деликатен път през каналите. На кратко плаване с лодка на изток от град Виланкулос финият пясък тук е ограден от дълъг над 3 км коралов риф, а мигриращите гърбати и огромни китови акули преминават величествено в открито море. В копринените води се намира най-голямата популация на дюгони в западната част на Индийския океан, а във вътрешността на страната ще откриете струпвания на крокодили и всякакви видове птици. Но най-хубавото от всичко е, че на острова има само няколко къщички, така че след като туристите отпътуват, плажът ще бъде само за вас. Престой в andBeyond Benguerra Island, класно, но непретенциозно място за отдих на плажа.


 Playa Paraiso, Кайо Ларго дел Сур, Куба



Вероятно Плая Параисо, която се простира на малък остров край южното крайбрежие на Куба, все още изглежда така, както през 1494 г. , когато Христофор Колумб пристига на Кайо Ларго по време на втората си експедиция до Новия свят. Пясъкът и кристалните води са девствени, а близките рифове предлагат едни от най-добрите възможности за гмуркане в Карибския басейн.


Топлите и спокойни води правят плажа идеален за гребци и плувци, а любителите на дивата природа трябва да се оглеждат за игуани и гигантски морски костенурки. Сянка обаче трудно може да се намери, а нудистите се насочват към източния край на плажа - така че ако предпочитате да сте покрити, останете на запад.


 Пясъците на Уиг, остров Люис, Шотландия



Натоварен ден в Uig е, когато се появят двама души едновременно. Намира се на около 32 км западно от Сторноуей, на Атлантическото крайбрежие на Луис, което е раздирано от вълни, и представлява голям, драматичен плаж, над който се извисяват кичести дюни и назъбени планини. Самият плаж е известен с това, че на него са открити викингски шахматни фигури от 12-и век, изработени от люспи на моржови зъби, но той има много повече предимства от историята си. Околните цветни поляни на махайра разцъфват през юни, а огромните пясъчни участъци без прекъсване са място за игра на любителите на кайт-бъги. Настанете се в селската къща от 19-и век Lews Castle.


Al Mughsail, Салала, Оман



В Ал Мугсаил има нещо като в "Лудия Макс", с неговия непоклатим бял пясък, изсъхнали тамянови дървета и кинематографични дупки (особено впечатляващи през сезона на мусоните), които изригват на всеки няколко минути, разтърсват земята и изхвърлят морска вода с оглушителен звук. Плажът се простира на четири мили без прекъсване, ограден е от отвесни варовикови скали и е облян от блестяща тюркоазена вода, която понякога може да бъде малко бурна.


Въпреки това това е чудесно място, от което можете да наблюдавате рибарите, които управляват традиционните лодки в открито море; уловете ги по здрач, за да направите най-драматичните снимки, когато те се очертават като силуети на фона на страховития омански залез.


 Luskentyre, Външни Хебриди



В края на криволичещ път на бруленото от вятъра западно крайбрежие на остров Харис ще откриете нещо, което ще накара очите ви да настръхнат. Плажът Luskentyre е блестящо бяло петно, заобиколено от почти невъзможна лазурна вода. В слънчев ден той е толкова безупречно син, че може да ви е трудно да повярвате, че изобщо се намирате на плаж в Шотландия. Но независимо от парадоксалното тропическо усещане, най-красиво е, когато буреносни облаци с цвят на змиорки нахлуват и морето се превръща в кремъчно, превръщайки този драматичен пейзаж в зловещо монохромен.


6. Дюна дю Пилат, Франция



През топлите месеци най-високата пясъчна дюна в Европа, която се намира само на час път с кола от Бордо, е обвита в постоянна, блестяща топлинна мъгла, която създава илюзията, че този обширен френски плаж е обсипан с блестящи съкровища. Пясъкът тук, който образува върхове с височина до 300 фута, е фино смлян като прясно брашно и е идеален за търкаляне на колбаси до кичестия атлантически бряг, за да се огледате в боровите гори зад плажа.


В околния залив Аркашон има километри плажове, които са готови за изследване, а наблизо ще откриете множество хижи, в които рибарите са разположили маси за продажба на стриди, пастет и скариди. Резервирайте нощувка в Les Sources de Caudalie, елегантно селско убежище.


 Плаж Ора, Индонезия



Със своята 37 000-километрова брегова линия (втората по дължина в света) Индонезия разполага с множество красиви плажове. Един от най-хубавите е Ора, сгушен на северния бряг на слабо населения остров Серам. Районът е известен като Малките Малдиви на Индонезия заради ахатовите морета и плажовете с бяла захар, но островът все още запазва дивата си природа. Серам е разположен сред няколко тектонични плочи, което означава, че околният пейзаж е много разнообразен - от буйни тропически гори с птици до планини, приличащи на людоеди.


Разположен дълбоко в сърцето на славния национален парк "Абел Тасман" в Нова Зеландия, хотел Awaroa е обграден от зеленината на местните храсти. . .


 Авароа, Южен остров, Нова Зеландия



Разположен дълбоко в сърцето на славния национален парк Абел Тасман в Нова Зеландия, Авароа е обграден от зелени като детелина местни храсти и морета, които блестят като прясно издухано стъкло. Повечето посетители идват тук или по вода - с каяци или малки лодки, или пеша, за да обиколят тучните гори на парка. Той заема важно място в сърцата на местните жители, които се обединяват, за да финансират с публични средства закупуването на частния плаж, когато той е обявен за продажба през 2016 г. , като по този начин дават на тази красива част от планетата прозвището "Народен плаж".


Die Plaat, Природен резерват Уокър Бей, Южна Африка



Не се изненадвайте, ако понякога видите южен кит, който се носи по брега в Die Plaat - изключително красива пясъчна ивица, оградена от скалисти варовикови възвишения близо до Херманус, столицата на китовете в Южна Африка. Тук на скалистия бряг се гушат пухкави тюлени, а земята е осеяна с огромни перлени черупки от абалон. В тези брулени от вятъра пясъци се крие и история - на плажа се намира пещерата Клипгат, пълна с прилепи пещера, в която преди 85 000 години са живели хора от късната среднокаменна епоха (дръжте очите си нащрек - може дори да забележите древни инструменти на земята). Настанете се в частния природен резерват Гротбос, лодж с площ от 6 177 акра.


Гранд Анс, Гренада



В Гренада не липсват красиви плажове, но спокойният и закътан Гранд Анс е един от най-добрите. Намира се на 3,2 км от млечнобял пясък в западната, подветрена страна на острова, на кратко разстояние с водно такси от столицата Сейнт Джордж, а над него се намират някои от най-добрите хотели в Гренада. Тук няма да ви липсва нищо, независимо дали става дума за G&T с големина на гьобеци, пазарни сергии или морски кончета, които се носят около гмуркачите.


Плаж Хонопу, Кауай, Хавай



Единственият (законен) начин да стигнете до отдалечения Хонопу е по вода, което означава, че трябва да плувате от морска лодка или от съседния плаж Калалау, на четвърт миля (плавниците са задължителни). Но като се има предвид, че оцветените в цвят кайен скали и гладките пясъци на това изолирано място са послужили за декор на филмите "Похитителите на изгубения ковчег" и "Кинг Конг", пътуването си заслужава от кинематографична гледна точка. Тъй като долината е толкова изолирана, се смята, че тя има и духовно значение и е служила за древно погребение на местните вождове. Пренощувайте в Grand Hyatt Kauai Resort and Spa - слънчево убежище.


 Залив Ким, остров Ахил, Ирландия



Пътят до залива Ким е ветровит, но зашеметяващите гледки към скалите си заслужават. Този закътан залив на остров Ахил в графство Мейо е почти непознат за посетителите, но чистите малахитови води и мекият пясък го превръщат в място, подходящо за семейства, а също така и в чудесно място без тълпи. Вземете със себе си бинокъл, за да наблюдавате акули, а през топлите месеци на паркинга ще видите стада от фургони за сладолед.


Факарава, Френска Полинезия



Със своята колекция от леснодостъпни плажове с бял и розов пясък Факарава - един от най-големите атоли във Френска Полинезия - е едно от най-добрите места за гмуркане с шнорхел в света, с постоянно топли води. Докато морето е убежище за редки риби, флуоресциращи корали и "стени" от акули, които преминават близо до брега, непокътнатите плажове имат претенции да се прославят като вдъхновение за синия период на Матис. През 1930 г. художникът прекарва три месеца в близкия Таити и е очарован от безкрайната синева на лагуните.


Плаж Честърман, остров Ванкувър, Канада



Още една дива красота - широката ивица гладък пясък на Честърман, осеяна с огромни дървени трупи и оградена от гора, пълна с вълци, е популярна сред заклетите сърфисти и вятърничавите разходки, когато приливът се отдръпне. Над него се намира фантастичната гостилница Wickaninnish Inn - атмосферно място, където можете да се подслоните и да се оглеждате за преминаващи морски видри, когато надвиснат буреносни облаци.


 Gantheaume Point, Брум, Западна Австралия



С фона на скали с цвят на шафран и с топлите води на Индийския океан, този суров плаж е един от най-красивите в южното полукълбо. Ако хвърлите поглед към сините води, може да забележите на повърхността редки делфини, а след това се обърнете към старата кула на фара, за да видите гнездящите в рамката морски риби. Когато приливът е най-малък, се откриват следи от динозаври на 125 милиона години, които са безупречно запазени в кехлибарената скала на рифа.


Снимки: Getty





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

рак

Очаква ви продуктивен ден

Очаква ви продуктивен ден, ако успеете да организирате