Можеш ли да реализираш 20 милиона лева приходи годишно с продукт, който струва по-малко от 7 лева и който се търгува само на малкия български пазар?

Свързани новини

11.12.2023 17:00

20 „милки” на година за червен депутат от незаконни и неработещи стикери

Видян 3488 пъти | Коментари 5
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

3 години 19 минути пише за незаконните и неработещи като система „екостикери” на червения депутат Петър Кънев, които удвоиха цената на годишните прегледи за 3 млн.български шофьори. Те му бяха дадени за  бизнес като „компенсация” за винетните стикери, които печаташе преди това, но отпаднаха след въвеждането на електронните.


Явно старият партиен секретар отпада от класацията, след като и бТВ се зае с незаконните според чл.105 от Закона за движение по пътищата лепенки, а не споменава, че също така ненужни и незаконни са и застрахователните стикери, които Кънев печата, както ни увериха от браншовата асоциация с надежда и техните да отпаднат поради нелегитимността си. Ето какво разкри бТВ за Данък Кънев, който незнайно защо още плащаме на един пребогат човек:


Можеш ли да реализираш 20 милиона лева приходи годишно с продукт, който струва по-малко от 7 лева и който се търгува само на малкия български пазар?


Отговорът е - ако продадеш продукта на цялото население и го задължиш всяка година да си го купува отново. Разбира се подобен оборот може да ти осигури само държавата. В случая говорим за стикерите за годишен технически преглед с екокатегория и чип с цена от 6,80 лева.
„Реализираната сума за тези три години е почти 60 милиона лева. А плащаме за нещо, което не се ползва“, коментира Стоян Георгиев.


Антоан Георгиев за трета поредна година ще плати 6,80 лева към цената на техническия преглед на автомобила си за стикер с чип, който определя екологичната категория на колата му, по зададени критерии на "Автомобилна администрация".


„Моята кола е трета категория, но това е според договорка, някой е спуснал отгоре, че колите над един коя си година са тази категории“, коментира той.


Чипът излъчва сигнал и с нужната система за контрол, която си "говори" с него общините могат автоматично да ограничават достъпа на автомобили, които не са екологични, в определени зони. Но почти три години по-късно само София е въвела ниско емисионна зона (б.р. която и до днес обаче не работи и няма да работи поне още 1 година), а за стикер с екокатегория плащат и в Силистра. Но дори в София зоната не се контролира с въпросните чипове, за които Антоан и още 2,8 милиона собственици на коли в България за три години са платили общо около 57 милиона лева. И продължават да плащат още.  
„Спонсорираме печатницата, която ги издава. Това е най-вероятно - доколкото три години никаква друга полза няма от тях“, посочва Антоан.


Бившият министър на електронното управление Божидар Божанов започна кампания за премахване на стикерите, заедно със синия талон и други излишни  формалности, с които са натоварени собствениците на коли у нас.
„Повечето от потенциалните ползи от стикера, които се изтъкват, ги няма. Нито за ниско емисионните зони, които да се прилагат, нито за някои други цели“, коментира Божанов.


2,8 милиона чипа на година се харчат от пунктовете за технически прегледи. И тук възниква въпросът защо чиповете изобщо се сменят всяка година? Питаме собственици на пунктове за ГТП дали теоретично може да се актуализира информацията в чипа, без всяка година да се купува нов.


Екостикерите отиват в кофата за боклук всяка година и нови почти три милиона се отпечатват и пак отиват в кофата за боклук. Което не изглежда съвсем еко. В същата кофа за боклук отиват и наборът хартиени документи, които се купуват задължително заедно със стикерите за общо около 11 лева за всеки автомобил. От стикерите с екокатегория и чипове вече са продадени над 8 милиона бройки и от една дребна сума от 6,80 лева на кола на година , вече е направен оборот от внушителните 57 милиона лева и общо около 90 милиона заедно с документите, свързани със стикера и чипа.


Те се произвеждат от печатница Демакс в София, която е свързана с народния представител от БСП Петър Кънев (б.р. декларирана от него собственост, управлявана от сина му). Тази печатница печели обществената поръчка на Автомобилна администрация без конкуренция, защото се явява само един кандидат. Именно Демакс. Стикерите и поръчката се правят по идея и по времето, когато шеф на ИААА е Дамян Войновски.


„Ами колкото са се явили, толкова, ние не можем да влияем. Самият чип според цената, която е дадена, струва 6,80 лева, но това не е цената само на стикера. Зад този стикер стои цяла една инфраструктура. Всеки един пункт за ТП е оборудван с компютър“, коментира Войновски.


Наша справка показва, че подобен чип, като на екостикера може да се купи за няколко цента от Китай. Но от печатницата, която е спечелила обществената поръчка за чиповете ни канят в производствената си база в София, за да се уверим сами, че разходите за производство на подобни продукти са многократно по-високи от себестойността на чипа.
 
„В цената не се включва само самият стикер и изработката. Там се включва изграждането на цялата информационна система, поддръжката на ИС, инсталирането на хардуер в пунктовете, инсталиране на камери, направена е невронна мрежа, която да следи и разпознава номерата на автомобилите (б.р. такава система няма, не работи и от нея няма никакъв смисъл, защото съвършено безплатно същата работа вършат камерите и сензорите на тол-системата). Продава се целият процес. Това е сходно с издаването на един паспорт. При издаването на един паспорт, стойността на самият задграничен паспорт е една малка част от целият продукт“, коментира Камен Несторов от Демакс.
„В България не се произвеждат чипове. Купуваме го от най-голямата фирма, която е американска - за производство на такива продукти. Вече къде ги произвеждат, ние не знаем“, посочва още той.


„Много малка част е стойността на чипа и лепенката. Повечето са услуги, човешки труд, програмисти, физици. Самата себестойност на материалите е нищожна“, допълва Несторов.


В печатницата ни разказват, че потенциалните ползи от стикера с чип могат да са много. Бившият шеф на ИААА Дамян Войновски посочва, че решили да въведат чипа, за да се предотвратят измамите с фиктивни технически прегледи.


„Търсихме начин, чрез който да елиминираме този проблем. Затова вкарахме тези чипове, за да сме сигурни, че автомобилите влизат в пункта за технически преглед. В последствие срещу България започна процедура за чистотата на въздуха. И тогава от Столичната община и от Министерството на екологията ни помолиха да потърсим някакъв вариант как да противодействаме на замърсяването. Измислихме вариантите с екологичните категории. И вкарване на информацията в този RFID чип, за да може да облекчим общините”, коментира Войновски (б.р. и това не отговаря на истината – никой никога никого не е молил от Столичната община, но пък някои общински съветници изненадващо се сдобиха с нови автомобили БМВ около лобирането за екостикерите).


„В момента процедурата за наблюдение се обжалва и Столичната община контролира тази забрана само визуално. Ако го няма този стикер как изобщо ще разберат дали даденият автомобил отговаря, или не? Гледат дупчицата къде е“, допълва още той.


Така от чип с нанотехнология - инвестиция, за която собствениците на автомобили са дали вече 57 милиона лева, накрая контролът се осъществява визуално от човек. Човек, който гледа дупчицата в стикера с чип и нанотехнология.

Радостина Тонева


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 005 Anonimen 12.12.2023 23:02

    Клъцнете му тестисите и ще се кротне дъртото алчно куку.

  • 004 ИА-АА 12.12.2023 19:31

    Плаща си човека,и ще си печата лепенките,а ние ще плащаме като араби.

  • 003 Касичка БСП 12.12.2023 11:11

    Този дядо със старческия приапизъм отдавна трябваше да бъде кастриран, а имотите му конфискувани.

  • 002 цитат от BASBAKAN 11.12.2023 19:58

    Извращение! Кой покри педофилска разработка на БОП-а срещу Настимир Ананиев? "Откакто трътлестият комисионер влезе във властта, никой не пита за голите дечица в лаптопа му https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/izvrashtenie-koy-pokri-pedofilska-razrabotka-na-bop-a-sreshtu-nastimir-ananiev-2/123024

  • 001 ZZYZX road 11.12.2023 19:34

    Teзи 20 МИЛКИ му трябват на тоя дърт перверзен педофайл за да си поръчва млади "дънки № 14" от сертифицираните софийски агенции за екскорт и компаньон девойки!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

лъв