Министърът на транспорта Георги Гвоздейков, ПП, не смята, че стикерът за преминат технически преглед, който се поставя на предното стъкло на автомобилите, трябва да отпадне. Скандалното е, че това е нарушение на чл. 105 от Закона за движение по пътищата. Само че от лепенките печели червеният олигарх и депутат Петър Кънев, който всячески се опитва да запази държавно подарения си, макар и незаконен бизнес със стикерите, който многократно сме описвали.

Свързани новини

01.11.2023 14:58

ПП-министър лобира за незаконните стикери на червения олигарх – депутат Кънев, плаче за оставка

Видян 3777 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков, ПП, не смята, че стикерът за преминат технически преглед, който се поставя на предното стъкло на автомобилите, трябва да отпадне. Скандалното е, че това е нарушение на чл. 105 от Закона за движение по пътищата. Само че от лепенките печели червеният олигарх и депутат Петър Кънев, който всячески се опитва да запази държавно подарения си, макар и незаконен бизнес със стикерите, който многократно сме описвали.


Това става ясно от министерски отговор  на въпрос от депутата Мартин Димитров (Продължаваме промяната – Демократична България), разкри Економик, бг.


Заявката на Гвоздейков (ПП)  е в пълна противоположност на категоричността на Божидар Божанов (ДБ) в желанието му да премахне лепенките от стъклата на автомобилите в България, за което минаха и промените в закона на първо четене. Макар същите да преповтарят вече забранените в чл. 105 от ЗЗП каквито и да било стикери по стъклата на автомобилите, тъй като те пречат на видимостта, а страната ни е шампион по жертви на пътя в целия ЕС, независимо, че е далеч от най-населена или най-голяма.


Напомняме, че семейната фирма на червения депутат – милионер Кънев, за когото тепърва ще направим нови скандални разкрития за някои негови  недотам регламентирани дейности на морето, печата не само т.нар. екостикери, за които иде реч. Но и застрахователните. И двата вида лепенки са абсолютно ненужни, тъй като съдържат налични компютърно данни, освен за обогатяването на фамилия Къневи. Същата, която правителство след правителство печата и бюлетините и протоколите за изборите.


Според Мартин Димитров (ДБ) чипът, който се намира в екостикерите, оскъпява прегледите, както 19 минути многократно е писал, а контрол може да се постигне и с автоматичните системи, които да проследяват регистрационните номера на автомобилите.


Министърът обаче посочва, че със стикерите лесно се удостоверява техническата изправност на автомобилите дори в чужбина – в коя конкретно не посочва, защото отлично знае, че лъже. С поставянето на лепенка на предното стъкло пък се осигурявал „лесен, бърз и достъпен начин за извършване на проверки относно изискването за преминат технически преглед“. Министърът се прави на неинформиран, че това е незаконно, а незнанието не е оправдание в правото.
Гвоздейков акцентира, че чрез екостикерите може да се въведат нискоемисионни зони в големите градове с цел ограничаване на вредните емисии. Министърът посочва, че изградените системи за видеонаблюдение в някои градове не разчитат регистрационните номера на колите, когато те са замърсени или при задръстване, когато няма отстояние между автомобилите, така че да се различат номерата.


Тези намерения може да звучат на някого задоволителни, но истината е, че години след въвъждането на нужните само на милионера Кънев лепенки, още не е въведена обещаваната още преди старта им система. Пък и тя не е нужна – същата работа може да върши наличната толсистема. Което също многократно сме описвали.


Припомняме, че засега единствено София ще въведе такива зони от 1 декември тази година.
Министърът не смята, че и техническите прегледи ще поевтинеят, ако се премахне екостикерът, тъй като при формиране на цените се взимат предвид „разходи за комплекта документи за извършване на прегледа, разходи за заплати и осигуровки на персонала, закупуване, проверка и поддръжка на средствата за измерване на оборудването, електроенергия, вода, наеми и др.“


Още една лъжа: цените на прегледите скочиха много с въвеждането на лепенките на Кънев – наложен от олигархията нов данък на 3 милиона български автособственици.


Предвид изброените по-горе предимства от наличието на знака за периодичен преглед за проверка на техническата изправност на ППС, който да се поставя на предното стъкло на превозните средства, считам, че на този етап не е оправдано неговото премахване“, завършва Гвоздейков.


Припомняме, че през септември депутатите приеха на първо четене промени в Закона за движение по пътищата. Тогава ПП-ДБ предложиха всички стикери от предното стъкло да отпаднат, а справките да се правят в централизираните регистри на МВР. При обсъждането обаче в зала стана ясно, че промените нямат да засегнат екостикерите, а единствено стикерът за гражданска отговорност.


И в сега действащия закон, приет на две четения, чл. 105 забранява категорично всякакви стикери по стъклата.


Радостина Тонева


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Д-р Менгеле 01.11.2023 19:29

    Добре изкъпъният и сресан циганин е пак циганин.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

лъв