Като ще се правят ревизии на общински дружества, нека се започне от най-харчливото и най-престарялото като управление сред тях – Метрополитен, където милиардите ги нямат за нищо, както и отчетността

Свързани новини

05.12.2023 16:39

Пенсионирайте Братоев: Шефът на метрото отдавна мина пенсионната възраст, 32 г. директорство стигат

Видян 16612 пъти | Коментари 34
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Като ще се правят ревизии на общински дружества, нека се започне от най-харчливото и най-престарялото като управление сред тях – Метрополитен, където милиардите ги нямат за нищо, както и отчетността

Стрелба в метрото и то на най-напрегнатата от гледна точка сигурност, включително международна станция, с налична жертва още преди 2 години постави въпроса за пенсионирането на шефа на подземната железница Стоян Братоев. Проблемите с недоработените инсталации и видимите дефекти, включително довели до плаващи повдигнати релси по третата линия в района на Театър София, което се оказа голяма изненада и се криеше, преди 19 минути да го оповести на града и света, допълнително повдигнаха темата за неадекватността на ръководството. Още повече, заради това безхаберие преди почти 3 години имаше и дълготрайна авария, която лиши десетки хиляди хора от кварталите Хаджи Димитър, Сухата река, Левски и др. от екопревоза.


На 19 януари Стоян Братоев става на 70 (при пенсионен максимум от 65 г. за мъжете) и е крайно време още в навечерието на годишнината да бъде отстранен от поста, който заема 32 години. Никой в България, като изключим 33-годишното управление на Тодор Живков, не е ръководил толкова дълго време.
След това, разбира се, трябва да бъде проведена сериозна ревизия на похарчените в това време, колкото цяла епоха, много над 3 милиарда лева.


Яростната съпротива на Братоев срещу отчитането на билетите за метрото, която забави с години цялата електронна система на градския транспорт в София, едва ли е случайна и трябва да се прегледа дали пък не е имала основателна и то съвсем практическа причина.


Даже елементарен детайл – дадените по втория начин, с много съмнителна поръчка милиони за печатане на билети за метрото от червения депутат Петър Кънев, по която също сме писали, е достатъчен повод за сериозни проверки и ревизии.


Писали сме и по други проблеми – например упоритото отричане на модерните технологии и замяната на доказали се с надеждността, пестеливостта и икономичността уреди, вместо които се салагат срещу десетки милиони нелицензирани в ЕС, енергоемки и остарели по технология далекоизточни.
И това са само брънки от пъзела, който трябва задължително да бъде подреден.
КАТО ЩЕ СЕ ПРАВЯТ РЕВИЗИИ НА ОБЩИНСКИ ДРУЖЕСТВА, НЕКА ДА СЕ ЗАПОЧНЕ ИМЕННО ОТ НАЙ-ХАРЧЛИВОТО И С НАЙ-ПРЕСТАРЯЛО УПРАВЛЕНИЕ ОТ ТЯХ – МЕТРОПОЛИТЕН.


Още в миналия мандат старият играч, наследен като назначение от най-калпавия кмет на София Янчулев, успя да намери доста добри служебни пари, с които да направи мост към Борис Бонев, за да си подсигури още 4 години начело на метрото. Ако го докара до финала на този мандат, в края на 2027 г. той ще бъде почти на 74 г. И ще бъде задминал по продължителност управлението на Тодор Живков с 3 години. Явно това е мечтата му.


Да не говорим, че цялото напрежение човешки ни притеснява – още преди близо 4 г. – в началото на 2021 г., той припадна насред оглед на метростанция, което е аларма, че дори чисто здравословно няма енергията и стабилността за поста.


София отдавна има нужда от енергичен и модерен човек, който да замени аналоговия инженер начело на подземната железница. И векът вече е друг, и технологиите, а новият кмет дойде на власт именно с обещанието за променен технологичен град. Което изключва векуването на Братоев.


Изобщо, както е казала една друга доайенка – самата Лили Иванова: „Няма незаменими хора. Има само неповторими”. Та така и Братоев – нека остане неповторим, но не е незаменим.


 Радостина Тонева



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 034 Редакцията до Anonimen 28-33 08.12.2023 20:42

    Законът изисква пенсиониране за мъжете на 65 г., както знае всеки грамотен човек. Знае и още няколко неща: първо министрите не са назначаеми, а се избират от НС, т.е. за тях не важи логиката, която важи за простите и сложните директори, за какъвто иде реч. А за Хинков и глупостите му пишем достатъчно, ако четете, но явно не четете. Второ, опасенията за разкриване на фирмите, които строят е интересна тема, която обещаваме да разследваме, някои са ни известни, тъй като самият Братоев е завявал колко много държи на тях. Но не му правите услуга, като отваряте тази опасна за него тема. И трето, за нас е ясно кой сте вие, защото няма нищо анонимно в нета. Обмисляме дали да не Ви осъдим, защото има достатъчно основания за това.

  • 033 Anonimen 08.12.2023 17:22

    от ясно по-ясно, да, не става въпрос нито за оставка, нито за пенсиониране ами да махнат фирмите, които до сега строиха метрото, та "възмутените" граждани да си курдисат своите фирми и калинката журналистка да помогне както може

  • 032 Anonimen 07.12.2023 23:19

    017 не иска сегашните фирми да продължат да строят метрото , макар че са насъбрали доста опит и познания в тази област, ами неговите фирми да кацнат и тепърва да се учат, ясна е идеята на платилия, да си уреди неговите фирми и той стои зад плюнките и сополите

  • 031 Anonimen 07.12.2023 23:04

    е, те няма да платят на цялата редакция и да се охарчат излишно, намират сгодната персона и само на нея, другите не са в течение

  • 030 Anonimen 07.12.2023 23:00

    ма той и хинков е на 70 години, прави куп поразии, пък госпожица тонева какво се тутка, та не го пенсионира, тази дама ще трябва да се обърне възмутено и към американските сенат и конгрес с настоятелна препоръка да си пенсионират старчоците, ама работа, ама, тя мъже на тази възраст ги отписва

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог