Свързани новини

16.02.2009 17:03

С принос към имитациите

Видян 4119 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Когато в България ви кажат „слагате балсамов оцет”, нямат предвид да сложите балсамов оцет, а това, което тук е прието да се смята, че е. Вероятно и в други страни е така, защото истинският балсамов оцет е истински скъп, много скъп. На щандовете в масовите магазини има поне 5-6 „балсамов оцет”, някои дори „от Модена „ , но те са имитации. Оригиналният балсамов оцет се прави наистина в областта около Модена и никъде другаде. Два вида е – отлежавал над 25 години и отлежавал най-малко 12 години. Имитациите също са с различно качество разбира се, но у нас е малко трудно да различите поне по-добрия. Както е известно, тук и цената не е най- точният показател.


Какво имаме за избор – бутилки по половин и по четвърт литър. В „ Била” например може да видите „Монини” от Модена за 6.69, „ Олиатилиа” също от Модена за 4.99, „Филипо Берио”- 3.99 лв за четвърт. „ Елиа” също четвърт е 4.59, но и по начина на изписване на буквите, и от етикета разбирате, че това е гръцки балсамов оцет. Има и един, чийто надпис е „ Modena оцет balsamic” и ви е ясно от пръв поглед колко това е фалшива течност, а иначе струва 4.99 за четвърт. Споменатите оцети имат трайност между края на тази година до 2013 година. Единственият със „срок: безсрочен” е „Карпели”, цената му е 6.59 за половин литър. В „Пикадили” въпросният „Карпели” струва 6.95 лв. Тук единственият „безсрочен” е „Монарели Фидерцони” за 6.65 лв. „Мацети” ,естествено от Модена е в 2 варианта за четвърт литър – 9.39 и за 4.99 лв. Имаме още „Кюне” – 5.85 за четвърт, произведен в Хамбург – ясно, също по четвърт червен и бял „Сен Лазаро” по 2.49 лв. От етикета се разбира, че това е „балсамова подправка”, произведена неизвестно къде в ЕU и че бялата съдържа ябълков оцет и гроздов сок, а не само гроздови продукти, както е в другите балсамови течности. В този случай и цената очевидно е някакъв ориентир. В „Била” между другото „Сен Лазаро” струва 3.39 лв.


За 2.49 лв. в „Пикадили” ( сигурно го има и другаде) продават български „балсамов оцет”, произведен във Винпром Русе. Твърди се, че е направен „ по оригинална технология от висококачествени виноматериали и представлява балансирана смес от винен оцет и гроздов концентрат, който отлежава поне 6 месеца в дъбови бъчви, за да добие необходимата плътност и хармония на вкуса”. Не е ясно какво се има предвид като „оригинална технология”, най-вероятно става дума за тяхна си технология на Винпром Русе, и в този смисъл оригинална. Няма значение. Ако се заинатите да четете и най-ситните букви, ще видите, че тази течност „съдържа сулфити”. Хич не се притеснявайте – написано е по-скоро за авторитет, защото сулфити има дори в био-вина. Всички вина съдържат дори малко количество сулфити – те са естествен резултат от превръщането на гроздовия сок в алкохолна напитка. Истината е, че все пак от 2006 година европейските винопроизводители са длъжни да изписват, че виното съдържа сулфити. Не


че портокаловият сок не съдържа, де.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес ще се окажете по-фокусирани върху външния си вид

Днес ще се окажете по-фокусирани върху външния си вид,