03.02.2009 17:02

Моцарела като моцарела

Видян 5971 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Има една добра и една лоша новина за комбинацията домати със сирене, която ние смятаме за типично българска. Цената на доматите през февруари се вдига заради липсата на газ през януари – това очевидно е лошата новина. Добрата засега е само декларирано намерение, но твърдо – на млечните произведения, които са истински да има стикери. Другите – на други щандове. Това е идея, за която в „ 19 минути” неведнъж сме се застъпвали и дано се осъществи. Обещават началото да е в края на февруари.
Сега – за един добър български принос към италианската и световна практика на моцарелата. Всъщност това сирене се прави по метод, много подобен на производството на българския кашкавал. Моцарелата е парено сирене. Оригиналът е от биволско мляко, но и в Италия, и по цял свят, и у нас се прави също от краве мляко. За първи път това сирене се споменава през 16 век, произходът е района на Кампаня ( Неапол) , където навремето биволите били много популярен работен добитък заради мочурливите почви. На днешно време ( в началото на миналата година) , именно заради района на произход името на моцарелата временно беше оцапано. Дори китайците спряха вноса на сиренето, моля ви. Появиха се проби на мляко с диоксини, от което е правена моцарела. Италианците се кълняха, че такъв износ няма, но и ЕС се разгневи, Япония и Южна Корея също спряха продажбите, дори и Русия взе подобни мерки. Експертите обясниха причината за поява на вредното вещество в млякото с факта, че пасищата на животните са в затрупаната с боклук Кампаня, заради дейността на Камората (неаполитанската мафия), която печели милиони от нелегалната работа с боклуците в провинцията. Нашата моцарела се произвежда в район, далечен на подобни български дейности – прави се от мандра „Български йогурт” в района на село Веселиново, Ямболско.От краве мляко е, нарекли са я „примавера” неизвестно защо. Означава пролет всъщност и наистина е много свежа. Продава се в два варианта – в кутия струва 1.89 лв. в „Била”. Най-добросъвестно е записано, че „нетната маса е 250 грама, а отцедената 130 грама”. В пликче „привмавера”-та струва с 20 стотинки по-евтино, а надписите са още по-прецизни. Записано е, че това е парено сирене тип моцарела и съотношението нетна – отцедена маса е 210-125 грама. Моцарелата, както е известно се съхранява в суроватката си, а ако се отцеди, се пресова под тежест и се оформят плоски блокчета. Това са всъщност двата основни вида, които се отличават само по съдържанието на вода. Моцарелата има високо съдържание на белтъчини, мазнини и калций, особено ако е от биволско мляко, но дори и при това положение е наполовина по-малко калорична от кашкавала ни, тъкмо заради съдържанието на вода. Има и пушена моцарела, и моцерела с плънки. Ако топките сирене са съвсем малки, се наричат бокончини. На нашата „примавера” в кутия пише, че са „ хапки моцарела” и си е точно така.


 


 


 



Етикети
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес фокусът ви може да се измести към практичните аспекти


Днес фокусът ви може да се измести към практичните