16.09.2008 15:16

ХА, ХА! СИРЕНЕ БЕЗ ХОЛЕСТЕРОЛ

Видян 5588 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 4.3333
много слаба слаба добра много добра страхотна

Има надписи на стоки,които могат да ви разстроят, да ви разсмеят, или пък само рационално да ви зачудят: ”възможно ли е това?”
От кои е”сирене без холестерол”, решете след малко.
Като начало знаете, естествено, че животински продукти без холестерол няма! И че холестеролът бива ”добър” и ”лош”.
„Сирене без холестерол” – това чудо невиждано, произведждат най-малко три български фирми.
От ”Жоси” твърдят, че тяхното е произведено “по оригинална технология от напълно обезмаслено краве мляко без консерванти и (внимание) висококачествени растителни мазнини,с добавка на закваска от млечно кисели микроорганизми чрез подсирване с мая и осоляване с чиста кристална морска сол”. Вниманието го пишем, понеже досега смятахме, че сиренето не се прави от нищо растително, а от мляко, но явно доста сме бъркали.
Във фирма”Дея” са направили сиренето от “обезмаслено (не твърдят,че напълно) краве мляко, млечни протеини, растителни мазнини, мая, сол и закваска”. Килограмът им струва 7.50 лв.
От мандра”Хърсово” предлагат само цена - 4.99 лв., а останалото важно за т.нар. “сирене без холестерол” го държат в тайна по някакви си техни причини. Би трябвало да се предположи, че пак са обезмаслили млякото и са вложили растителни мазнини.
Още нещо елементарно, за да продължим с холестерола и защо и дали да не си вземете “сирене без холестерол”. Прекаляването с растителни мазнини също е вредно.
Холестеролът е от групата на стероидите и „отговаря” за разтварянето на мазнините в кръвта ни. Съдържа се в мембраните на клетките ни, участва в синтезирането на хормони, 80% от него се съдържа в мозъчните ни клетки.
Една трета от холестерола поемаме с храната, а останалите две - трети синтезираме сами.
Холестеролът е променливо вещество. Тежкият (добрият) се поглъща и се отлага в черния дроб. Лекият (лошия) поемаме с тлъстата храна и той, подобно на ръжда, се натрупва по стените на съдовете ни.
Проблемът и тук е в баланса - трябва да се поддържат ниски нива на лош холестерол и високи нива на добър.
Има два начина положението да се държи под контрол – да се яде не повече от 1-2 пъти седмично храна, богата на животински мазнини; и второ – за да не се ограничаваме и по този начин да вредим на разнообразието на храната, която приема организмът, може да се приемат продукти, които изхвърлят холестерола от организма - плодове, зеленчуци, семена.


Продават и “олио без холестерол”


Също както е безумие да се слага етикет “сирене без холестерол”, защото сиренето няма как да мине без холестерол, доста абсурдно звучи и надписът “олио без холестерол”.
Както се сещате, понеже холестеролът е животинска мазнина, няма как в едно олио от слънчоглед, пък и зехтин да е – от маслини, да има такава. Логиката подсказва, че всяко олио е без холестерол. Е, друг е въпросът, ако някой производител реши да слага примерно свинска или да кажем тигрова мас в него – шегуваме се!
Да не говорим и за вече споменатото на предна потребителска страница “зехтин с органичен произход” от “Билла”. Представяте ли си изкуствени (синтетични) или каменни (минерални), а не “органични” маслини.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

телец

Този ден е малко по-интелектуален за вас

Този ден е малко по-интелектуален за вас, с други думи -