Депутати от Продължаваме промяната - Демократична България, начело с бившия министър на електронното управление Божидар Божанов, са внесли законопроект, с който се забранява смяната на Единен граждански номер (ЕГН) на хора над 18 г.

Свързани новини

07.03.2024 12:39

Заради случая с Нотариуса депутати предлагат смяната на ЕГН да се забрани

Видян 561 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Депутати от Продължаваме промяната - Демократична България, начело с бившия министър на електронното управление Божидар Божанов, са внесли законопроект, с който се забранява смяната на Единен граждански номер (ЕГН) на хора над 18 г. Промените са в Закона за гражданската регистрация.

В мотивите е посочено, че такова изменение би позволило коригиране на допуснати грешки, без да допуска злоупотреби.

"Макар и редки, съществуват случаи на злоупотреби с промяна на ЕГН, основно на основание корекция на раждане, вписана в актовете за гражданско състояние. Такава промяна може да представлява опит за скриване на предишни данни на лицето като административни санкции, публични задължения, запори, полицейски регистрации и др., в случай че в информационните системи на други административни органи не са реализирани функционалност за свързване на няколко ЕГН към едно лице", пишат вносителите.

Във Фейсбук Божанов пише, че поводът е смяната на ЕГН на Мартин Божанов-Нотариуса. През февруари главният секретар на МВР Живко Коцев потвърди, че убитият Божанов е сменил имената си и ЕГН. Преди това информация, че Божанов е успял да смени ЕГН - рождената дата, и последните четири цифри, беше публикувана от разследващата медия Bird.bg. "Оказва се, че в тази държава може да си смениш единния граждански номер. Как? С дело за сбъркана рождена дата. Новото ЕГН на Мартин Нотариуса е от 1999 г.", написа медията. "24 часа" съобщи, че Божанов се е преименувал от Мартин Ангелов Ангелов на Мартин Ангелов Божанов.

Покрай случая от дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) съобщиха, че 94 452 българи са със сменен ЕГН.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

лъв