Германските Зелени излъгали, за да прокарат постепенното спиране на ядрената енергия: Cicero

Свързани новини

27.04.2024 16:50

Германските Зелени излъгали, за да прокарат постепенното спиране на ядрената енергия: Cicero

Видян 1189 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Високопоставени германски държавни служители от Министерството на икономиката умишлено са фалшифицирали експертни доклади, за да изглежда, че ядрената енергия в страната вече не е жизнеспособна, съобщи списание Cicero.

Позовавайки се на вътрешни документи и имейли, получени по съдебен ред, медията твърди, че дългогодишни привърженици на постепенното спиране на ядрената енергетика от Зелената партия на високи постове са замитали докладите под килима или са ги променяли, ако те са противоречали на идеологическите им убеждения.

След катастрофата в японската атомна електроцентрала „Фукушима“ през март 2011 г. германският парламент гласува в полза на затварянето на всички подобни съоръжения в страната. През април 2023 г. последните три действащи атомни електроцентрали в Германия бяха изключени от експлоатация.

В статията на Cicero се твърди, че Патрик Грайхен и Щефан Тидов, тогавашни заместник-министри съответно на икономиката и на околната среда, са изиграли ключова роля в усилията да представят удължаването на експлоатационния живот на германските атомни електроцентрали като опасно.


Твърди се, че двамата са се сговорили да попречат на шефовете си да се запознаят с технически доклади, които опровергават това предположение. Според статията в тези документи от март 2022 г. ясно се посочва, че при рязко намаляващия внос на руски газ „удължаването на експлоатационния срок на атомните електроцентрали“ би могло да облекчи тежкото положение в енергийния сектор на Германия и да предотврати рязкото покачване на цените през предстоящата зима.

Твърди се обаче, че недоволни от това заключение, висшите ръководители на Зелените са преработили документа, като са вкарали в него посланието, че удължаването на експлоатацията на останалите атомни електроцентрали „е неприемливо от гледна точка на техническата сигурност“.

Цицеро твърди, че министърът на икономиката Роберт Хабек най-вероятно е видял само преработения вариант на доклада, но не и оригинала.


Изправен пред заплахата от очертаващ се енергиен дефицит, на 17 октомври канцлерът Олаф Шолц разпореди останалите три атомни електроцентрали да работят през цялата зима, въпреки предупрежденията на министерствата на икономиката и околната среда. Въпреки това, както отбелязва Cicero, общата тенденция към пълно преустановяване на производството на ядрена енергия остава непроменена.

С повишаването на цените на енергията ценният германски промишлен сектор се оказва във все по-неблагоприятно положение, като един от всеки трима производители обмисля да премести производството си в чужбина в резултат на това, съобщи Bild през февруари.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

дева

На дневен ред ще бъде съотношението между труда и почивката

На дневен ред ще бъде съотношението между труда и