Макар че най-важното събитие на Великденските празници са религиозните събития, особено бденията и църковните служби, великденските фанфари понякога се простират извън църковните стени.

Свързани новини

05.05.2024 07:37

Христос Воскресе!

Видян 28208 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Великден или Възкресение Христово е най-големият, най-светлият празник за православните християни, озарявaщ дома на българското семейство. Великден е денят, в който християните празнуват Възкресението на Сина Божи Исус на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Със смъртта си Исус Христос изкупил греховете на човечеството, а с възкресението си дал надежда за живот след смъртта.

В евангелските текстове често се споменава, че приживе Исус Христос нееднократно предсказвал разпъването си на кръста и Възкресението си след три дни.

Възкресение Христово отразява християнската вяра във възкресението на праведниците в един по-хубав свят. На този празник християнската религия чества връщането на Исус Христос към живота. Когато на третия ден след погребението му Мария Магдалена отива с други жени в гробницата, за да намаже тялото на Исус с благовонни масла, каквато е била древноюдейската традиция, намира гробницата празна. Събитията, свързани с Христовото възкресение, стават в дните около еврейския празник Пасха. Затова от самото начало честването на Великден е свързано с еврейската Пасха.

Макар че най-важното събитие на Великденските празници са религиозните събития, особено бденията и църковните служби, великденските фанфари понякога се простират извън църковните стени.

По-долу са представени някои великденски традиции по света.

Бермудски острови

Празнуващите създават и пускат самоделни хвърчила на фестивала Kitefest на Разпети петък, който се отличава със смел геометричен дизайн. По време на Страстната седмица традиционно се яде и треска и кифлички с горещ кръст. На Великденската неделя вярващите участват в служби при изгрев слънце на различни бермудски плажове.

Коста Рика

Жителите на Коста Рика се отнасят доста сериозно към Страстната седмица и Великден. Във всеки град се провеждат паради и шествия по време на Страстната седмица, като се правят драматични възстановки на пътуването на Исус през Йерусалим до неговото разпъване на кръст и възкресение.

Англия

На Разпети петък посетителите на площад Трафалгар могат да видят класическа драматизация на възкресението на Исус. "Страстите на Исус" е 90-минутно представление, което привлича хиляди посетители.

Франция

Много хора посещават прочутата катедрала "Нотр Дам", за да чуят как бият камбаните ѝ през цялата Великденска неделя. През 2019 г. пожар унищожи част от покрива на катедралата и ремонтът все още продължава. В Париж се провежда и лов на великденски яйца. Парижани и туристи могат да посетят и La Sainte Chapelle, която предлага великденски концерти, състоящи се от класическа музика и хорови певци.

Израел

Израел е смесица от вярващи евреи и християни. Тук Великден е тържествен празник. В Стария Йерусалим вярващи поклонници и свещеници преминават по Виа Долороса, която е същият път, по който е минал Исус в деня, когато е бил разпънат на кръст. Кръстният път, както се нарича процесията, е сред най-удивителните гледки в света.

Италия

Великден е специален празник в Италия и особено във Ватикана, където се намира домът на папата. На Великден папата отслужва специална меса на площад "Свети Петър", която по традиция привлича огромни тълпи. Навсякъде в Италия се провеждат меси в църкви в района, а в много градове се организират паради и други празненства.

Мексико

В набожните райони на Мексико се провеждат възстановки на Страстната седмица. Жителите на други райони могат да участват в мълчаливи процесии през града или като посетят 12 църкви за 12 дни.

Великден е време за празнуване и размисъл в различни части на света.


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

телец