На Airbus е разрешено да използва забранeния руски титан

Свързани новини

27.04.2024 08:04

На Airbus е разрешено да използва забранeния руски титан

Видян 2390 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Канадското правителство разреши на Airbus да използва произведен в Русия титан в производствените си процеси, въпреки че е първата западна държава, която санкционира стратегическия метал.

Отава забрани доставките от руския производствен гигант ВСМПО-АВИСМА - най-големият производител на обработен титан в света - в пакета от санкции срещу Москва, представен през февруари. Металът е важен за космическата индустрия и е ценен заради своята здравина в сравнение с теглото си.

„Еърбъс е наясно, че канадското правителство налага санкции на ВСМПО, и е получил необходимото разрешение, за да обезпечи операциите на Еърбъс в съответствие с приложимите санкции“, заяви Еърбъс Канада пред Ройтерс във вторник, без да уточнява сроковете.

Въпреки че ЕС обстойно санкционира Москва след ескалацията на конфликта в Украйна през февруари 2022 г., той се въздържа да включи ВСМПО-АВИСМА в черния списък. Освобождаването от канадското правителство има за цел да даде на Airbus свобода на действие при вноса на самолети, произведени в ЕС и изградени с руски титан, посочва Ройтерс.



Airbus обяви, че през 2022 г. ще се откаже от руския титан. „Това ще бъде въпрос на месеци, а не на години“, заяви през декември същата година главният изпълнителен директор на Airbus Defense and Space Майкъл Шьолхорн.

Конкурентният авиационен гигант Boeing също заяви, че през 2022 г. ще спре да купува доставки на стратегическия метал от Русия. Въпреки това основните доставчици на американската компания - като Safran group и Rolls-Royce - са продължили да купуват титан от ВСМПО-АВИСМА, съобщи миналия месец Washington Post, като заяви, че това илюстрира как Западът остава зависим от Русия за метала.

Единствено Канада и Украйна са наложили санкции на руския титанов гигант, а най-големият спонсор на Украйна - САЩ - наложиха контрол върху износа на корпорацията през септември. Ограниченията забраняват американския износ за компанията, но позволяват внасянето на нейния титан в САЩ.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

телец