Водата съдържа Уран

Свързани новини

27.10.2023 15:54

Забраниха за пиене водата в Харманли и две села заради уран

Видян 639 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Употребата на питейна вода в Харманли и околните села Надежден и Остър камък се ограничава, съобщава Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Причината е отклонения в съдържанието на уран.

РЗИ е била уведомена вчера с писмо от ВиК дружеството в Хасково, че "според протокол от 20 октомври за проверка на качеството на водата за питейно-битови цели в захранващата трите населени места зона за водознемане "Харманли-2", издаден от Централната научноизследователска лаборатория (ЦНИЛ), са установени отклонения по отношение на съдържанието на уран."

Отчетени са били 30.9±2,7 µg/l при максимално допустими 30 µg/l. "По тази причина водата, подавана към Харманли, Надежден и Остър камък, не отговаря на изискванията на Наредба №9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели", се казва още в съобщението.

Здравната инспекция на свой ред е издала предписание до ВиК дружеството за ограничаване на употребата на водата от хората в трите населени места за питейни нужди и за готвене до отстраняване на проблема с наднорменото съдържание на уран. На ВиК е разпоредено е също така да доставя вода за питейни нужди на населението с водоноски, отговарящи на изискванията за съдовете и резервоарите за вода за пиене.

За проблема и предприетите мерки са уведомени кметовете на Харманли и двете села, а също областният управител и здравното министерство.


Снимка: Илияна Кирилова


Вестник СЕГА



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

рак