Колко вода пие нашата храна

Свързани новини

18.10.2023 12:54

Колко вода пие нашата храна

Видян 482 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вече всички сме запознати с термина „въглероден отпечатък“ и сме наясно, че дейностите ни, като пътуването с автомобил или консумацията на енергия, имат отражение върху околната среда и климата. Но какво знаем за нашия „воден отпечатък“? Въпреки че повечето хора се стремят да намалят потреблението си на вода при душа или поливането на градината, малцина наистина разглеждат водата като ограничен ресурс, когато пазаруват хранителни стоки.

Според данните от Water Footprint, зависимо от нашата диета, храната, която избираме, може да остави значителен воден отпечатък. Например, ако купите 1 кг говеждо месо за следващото барбекю парти, трябва да знаете, че за производството на това месо са използвани средно 15,415 литра вода. Разбирате ли колко вода е това?

Но говеждото не е само виновника. Пилешкото месо изисква 9,063 литра вода за всеки среден килограм, а орехите – 9,063 литра. На по-долната част на скалата са плодовете и зеленчуците, които изискват съответно 962 и 322 литра на килограм. Сравнително по-ефективни са зърнените култури, като за една килокалория изискват съвсем малко 0,51 литра вода.

Когато говорим за водния отпечатък на даден продукт, ние говорим за количеството вода, което се консумира и замърсява в различните етапи на производството му. Този показател ни предоставя информация за това колко натиск продуктът оказва върху сладководните ресурси. Измерва се в кубични метри вода на тон продукция, литри на килограм, галони на фунт или дори литри на бутилка мляко.

Чрез измерване на обема и източниците на водата, използвана при производството на даден продукт, и количеството вода, необходимо за усвояване на замърсителите и изпълнението на стандартите за качество на водата, можем да направим анализ на водния отпечатък на различни продукти. Това ни позволява да сравняваме техния принос към глобалните проблеми с водата и да вземаме по-осъзнателни избори.

И така, какво можем да направим, за да намалим нашия воден отпечатък? Първата стъпка е да бъдем по-осведомени за водните изисквания на храната, която консумираме, и да се стремим към по-устойчиви алтернативи. Можем също така да намалим потреблението си на вода в домакинството, като ремонтираме изтичащи кранове, инсталираме водоспестяващи съдове и ограничим излишното поливане на градината.

Водният отпечатък може да бъде ключът към по-устойчиво бъдеще и защитата на ценния ресурс вода. Разбирането на този аспект на нашия потребителски живот може да ни помогне да намерим решения за бъдещите предизвикателства, свързани с водните ресурси и качеството на водата, които засягат не само нас, но и цялата екосистема на планетата ни. Нека помислим за нашия воден отпечатък и как можем да го намалим, за да направим света по-устойчиво и здравословно място за всички нас.




Автор: Pixotab


Данните са от: Water Footprint

Страницата им във Фейсбук: Pixotab



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв