Днес е обявен и протест пред Народното събрание, на който да се поиска оставката му като депутат.

Свързани новини

09.08.2023 10:24

Вежди Рашидов подава оставка като депутат и напуска политиката

Видян 1625 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов обяви, че подава оставка като депутат и напуска политиката. Това обяви самият той в съобщение до медиите, цитирано от БНР.

Бившият председател на Народното събрание не уточнява причината за решението си, но най-вероятно то е провокирано от разразилия се скандал след негово изказване по адрес на жените, жертви на насилие.

В разговор със зам.-председателите на парламента Росица Кирова и Никола Минчев в една от почивките на дебата за промените в Закона за защита от домашното насилие в понеделник (7 август) той каза: "Всички к**ви се събудиха да се сетят след 15 години, че са изнасилвани, като оня американския режисьор, дето го направиха на маймуна."

Последва остра реакция от ГЕРБ, като парламентарната група на партията се разграничи от изказването му и поиска от него да подаде оставка като председател на Комисията по култура и медии в Народното събрание и член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Минути след искането им Рашидов се оттегли от двата поста, но остана депутат.

Това провокира най-голямата неправителствена организация, която подкрепя каузата на жените - "Български фонд за жените", която настоя за оставката на Рашидов и като депутат. Според тях хора с подобни възгледи нямат място в Народното събрание.

С оставката си Рашидов напуска както парламентарната комисия по култура и медии, така и други две - по външна политика и по правата на човека. Днес е обявен и протест пред Народното събрание, на който да се поиска оставката му като депутат.

Вежди Рашидов беше министър на културата в първото (2009 - 2013 г.) и второто (2014 - 2017 г.) правителство на Бойко Борисов. Седем пъти е избиран за депутат, като беше и председател на предишното народно събрание.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 09.08.2023 11:00

    добре прави, като станат проститутките роботки, ще се борят с мъжкото насилие с електрошок и край на кахърите на 200 годишния сорос

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

скорпион