Свързани новини

25.10.2013 10:00

Станишев: Трябва настойчиво да искаме европейска помощ за проблема с бежанците

Видян 1382 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ще поставя важен проблем пред премиерите от социалистическото семейство, а именно въпросът за бежанския поток и миграционната вълна към Европа. Това обяви пред журналисти в Брюксел президентът на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станишев. Той бе категоричен, че не е достатъчно Европейският съвет само да изрази съчувствие към хората, които са загинали на Лампедуза. "Трябва да се покаже реална солидарност на Европейския съюз към страните, които са подложени на този бежански поток. Знаете, в България ситуацията се усложнява буквално с дни, същото е положението в Италия, Гърция, Малта. Ще повдигна този въпрос много настойчиво пред нашите премиери, за да го поставят на дневния ред на Европаламента и очакваме конкретни действия и подкрепа от европейските институции и солидарност с тези страни, защото това не е проблем само  на България или Малта. Нито една държава не може да справи сама с този проблем", каза още Станишев. По думите му трябва да има обща европейска политика и в този смисъл трябва да се подхожда както по отношение на собствената си къща. "Един нормален човек иска вратата му да бъде гостоприемно отворена за гости, но иска да бъде и сигурна", каза още той.  В тази връзка Станишев заяви, че ще настоява този въпрос да бъде поставен от министър-председателите от ПЕС и очаква това да направят и от ЕНП да. "Вчера летяхме в един полет с г-н Борисов и споделих с него очакването и от ЕНП, и той, като лидер на българска партия, да постави този въпрос. Трябва да има общ натиск от страна на България и поставяне на този въпрос, независимо от политическите различия. Той вълнува и засяга българските граждани, сигурността на страната, социалното положение и ситуацията с престъпността. Трябва настойчиво да искаме европейски отговор и помощ - и организационна, и финансова", категоричен бе той.  


Припомняме, че в четвъртък президентът на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станишев председателства координираща среща на министър-председателите и държавните глави от ПЕС в Брюксел. На нея присъстват още: българският премиер Пламен Орешарски; президентът на Европейския парламент Мартин Шулц; френският президент Франсоа Оланд; председателят на политическата група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Ханес Свобода и премиерите на  Румъния Виктор Понта, на Белгия  Елио ди Рупо, на Хърватия Зоран Миланович, на Дания Хелле Торнинг-Шмидт, на Италия Енрико Лета, на Малта Джоузеф Мускат, еврокомисари и зам.- премиери.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

телец