Свързани новини

15.10.2013 17:07

Станишев: Мартин Шулц е най-силната възможна европейска кандидатура на ПЕС

Видян 1531 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Лидерът на БСП и президент на ПЕС коментира на днешната пресконференция и предстоящите избори за президент на ЕК. „В момента върви процес на номинации в ПЕС. Искам да ви припомня, че ние сме първото европейско политическо семейство, което взе решение по демократичен и призрачен начин да издигне своя водещ кандидат и кандидат за президент на ЕК за изборите за Европейски парламент през 2014г. Това беше последвано и от другите политически семейства и е оздравително за европейския политически живот, тъй като до този момент това решение се вземаше от Европейския съвет”, каза Станишев. Той допълни, че според Лисабонския договор Европейският парламент ще има по-тежка дума и важна роля в този процес. „БСП е една от 7- 8 партии към този момент, която подкрепи кандидатурата на Мартин Шулц за наш водещ кандидат. Процесът не е приключил, номинациите ще бъдат през целия месец октомври и на 6 ноември ще има заседание на президиума на ПЕС, което ще финализира процеса, ако се появят други кандидатури. След това ще започне селекция и избор на самите партии, който ще приключи в края на февруари - началото на март, с конгрес на ПЕС, който ще излъчи нашия кандидат”, обясни Сергей Станишев.


„За мен Мартин Шулц е най-силната възможна европейска кандидатура от нашето политическо семейство. Той е евродепутат от 1994 г, два мандата е бил лидер на парламентарната група на социалистите в Европейския парламент, сега е президент на ЕП. За този период винаги е отстоявал принципни и ясни позиции, които са позициите на европейската социалдемокрация и на европейската политика, като цяло. Особено в последния период като президент на ЕП той успя да вдъхне политическо съдържание във функцията на позицията”, каза още Станишев. „Аз го подкрепих с голяма лична убеденост. Важно е кандидатът, който ще издигнем, да е най-широко познат и да добавя в максимална степен за резултатите на европейското социалдемократическо семейство във всички страни, а той е най-видимата и популярна фигура. На непоследно по значение място, Мартин Шулц винаги е заемал принципна, приятелска позиция по отношение на България, справедлива позиция и в процеса на нашето присъединяване към ЕС, и по отношение на Шенген. На едно от последните заседания на Европейския съвет, в това число и по моя молба, той направи изрично изявление пред европейските премиери, че България и Румъния след като отговарят по преценка на ЕП и на ЕК на критериите за членство в Шенген трябва да станат членове на Шенген, а не да им се поставят нови допълнителни условия, които нямат нищо общо с критериите”, каза още лидерът на европейските социалисти. Според него това е достатъчно доказателство за принципната позиция на Шулц към България. „За страната и за всички българи, независимо дали от ляво или дясно, ще бъде добре да има президент на ЕК, който много добре познава страната и има добро отношение към нея, за разлика може би от много други политици, за които страната ни е много по-абстрактна и непозната”, заключи Сергей Станишев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

риби