В четвъртък руската рубла поскъпна до 76 рубли за щатски долар и 82 рубли за евро, достигайки най-силните си нива спрямо основните валути от 23 февруари насам

Свързани новини

07.04.2022 12:31

Рублата е по-силна, отколкото преди кризата в Украйна

Видян 2248 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В четвъртък руската рубла поскъпна до 76 рубли за щатски долар и 82 рубли за евро, достигайки най-силните си нива спрямо основните валути от 23 февруари насам.




Рублата се срина до исторически минимум, след като Русия нахлу в Украйна, а САЩ и съюзниците им наложиха безпрецедентни санкции, насочени срещу финансовата система на страната. На 7 март руската валута падна до 150 рубли за долар.


 


Рублата поевтиня на 24 февруари, веднага след началото на военната офанзива, тъй като международните санкции бяха насочени към свободно търгуваната валута. Западните страни замразиха валутните резерви на Москва, което затрудни Банката на Русия да подкрепи рублата чрез продажба на чуждестранна валута.


 


Руското правителство предприе мерки за стабилизиране на засегнатата от санкциите икономика, което помогна на валутата да се възстанови от рекордно ниските си нива. Централната банка въведе незабавен капиталов контрол, включително забрана за продажба на руски активи от чужденци, както и задължителни продажби на твърда валута от износителите.




Руската валута получи нов тласък, след като през март президентът Владимир Путин обяви, че "неприятелските страни", наложили санкции срещу Москва, вече трябва да плащат за руския природен газ само в рубли. Искането получи отрицателен отговор от ЕС; Унгария и Словакия обаче заявиха, че са готови да приемат новия начин на плащане. Москва също така посочи, че в бъдеще всички руски стоки ще трябва да се плащат в рубли.


 


Друг фактор в полза на рублата беше съобщението на Банката на Русия от 25 март, че регулаторът възобновява покупките на злато на фиксирана цена от 5000 рубли (52 долара по това време) за 1 грам между 28 март и 30 юни. Този ход на практика обвързва рублата със златото и тъй като златото се търгува в щатски долари, това определя минимална цена на рублата спрямо долара, като установява нов обменен курс между двете валути, по-близък до нивата от четвъртък.


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

везни