Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън

Свързани новини

23.05.2023 17:00

Има голяма вероятност САЩ да изпадне в дефолт: Министърът на финансите

Видян 6106 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън удвои предупрежденията си за тавана на държавния дълг, като заяви, че федералното правителство ще остане без пари за плащане на сметките си още на 1 юни, освен ако Конгресът не му разреши да увеличи заемите.

"Много е вероятно Министерството на финансите да не е в състояние повече да изпълнява всички задължения на правителството, ако Конгресът не предприеме действия за повишаване или спиране на лимита на дълга до началото на юни, а потенциално още на 1 юни", заяви Йелън в писмо до председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти.

Йелън многократно е предупреждавала, че Вашингтон се е запътил към неизпълнение на финансовите си задължения, ако не получи допълнителни правомощия за вземане на заеми от законодателите, след като държавният дълг се покачи до законоустановения лимит от 31,4 трилиона долара. Министерството на финансите на САЩ изпитва недостиг на парични средства, след като държавният дълг достигна лимита през януари.

"Ако Конгресът не успее да увеличи лимита на дълга, това ще доведе до сериозни затруднения за американските семейства, ще навреди на лидерската ни позиция в световен мащаб и ще повдигне въпроси относно способността ни да защитаваме интересите си в областта на националната сигурност", заяви Йелън пред Маккарти, републиканец от Калифорния.

Министърът на финансите заяви, че е невъзможно да се предвиди точната дата, на която парите ще свършат. Правителството вероятно ще трябва да започне да избира кои сметки да не бъдат платени до 15 юни, ако не и по-рано, каза Йелън в неделя в интервю за NBC News. Основните задължения включват лихвените плащания по съществуващи заеми, плащанията по социалното осигуряване на възрастните американци и американците с увреждания, сметките от изпълнителите на отбранителни услуги и заплатите на американските военнослужещи и други държавни служители.

По данни на Бюджетната служба на Конгреса тази година правителството на САЩ има прогнозен дефицит от 1,4 трилиона долара, което означава, че всеки месец разходите му превишават приходите с около 117 милиарда долара. За първите 226 години от съществуването си държавата е натрупала дълг от 6,2 трилиона долара, а само за последните две десетилетия той е нараснал пет пъти. От 1960 г. насам Конгресът е повишавал лимитите на заемите 78 пъти.

Маккарти и президентът Джо Байдън възобновиха разговорите в понеделник, но засега не успяват да разрешат проблема с дълга. Републиканците, които контролират Камарата на представителите, предложиха да се увеличи горната граница на дълга с 1,5 трилиона долара, като същевременно се намали ръстът на федералните разходи, за да се отстрани основната причина за кризата. Президентът контрира, че не желае да преговаря за тавана на дълга, но е готов да проведе отделен разговор за разходите, след като таванът на заемите бъде увеличен.

Предишните политически сблъсъци по отношение на тавана на дълга показаха, че изчакването до последния момент за постигане на споразумение може да разтърси пазарите, да намали доверието на потребителите, да повиши разходите по заемите и да застраши кредитния рейтинг на страната - заяви Йелън в писмото си от понеделник. Всъщност разходите на Министерството на финансите по дълга вече се увеличиха за облигациите с падеж през юни.

"Продължавам да настоявам Конгресът да защити пълната вяра и кредит на Съединените щати, като действа възможно най-скоро", заяви Йелън.


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

рак