Йелън заяви, че Конгресът не е чужд на повишаването или отлагането на лимита на дълга - от 1960 г. насам това е правено почти 80 пъти - и го призова да действа бързо, за да го направи отново.

Свързани новини

11.05.2023 14:15

Дефолтът би бил "катастрофа" за САЩ: Министерство на финансите

Видян 1690 пъти | Коментари 3
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън призова Конгресът да повиши тавана на дълга, като предупреди, че неизпълнението на задълженията от страна на САЩ би довело до "икономическа и финансова катастрофа", която би предизвикала глобален икономически спад и би рискувала да подкопае способността на страната да играе водеща роля в световен мащаб, предаде CNN.

"Неизпълнението на задълженията би застрашило постиженията, за които работихме толкова усилено през последните няколко години в областта на възстановяването ни от пандемията. И би предизвикало глобален спад, който ще ни върне много по-назад", заяви Йелън в четвъртък в Ниигата, Япония, където участва в среща на финансовите министри и централните банкери от Г-7.

"Това също така би довело до риск от подкопаване на глобалното икономическо лидерство на САЩ и би повдигнало въпроси относно способността ни да защитаваме интересите си в областта на националната сигурност", добави тя.


Йелън заяви, че Конгресът не е чужд на повишаването или отлагането на лимита на дълга - от 1960 г. насам това е правено почти 80 пъти - и го призова да действа бързо, за да го направи отново.

Тя говори няколко часа след като бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, фаворит за президентската номинация на Републиканска партия през 2024 г., отговори на въпроси на избиратели в градската зала на CNN. Той предложи републиканците да откажат да повишат лимита на дълга, ако Белият дом не се съгласи на "масивни" съкращения на разходите.

"Ако не ви дадат масивни съкращения, ще трябва да направите дефолт, а аз не вярвам, че ще направят дефолт, защото смятам, че демократите абсолютно ще отстъпят", каза той в отговор на въпрос.


Тъй като лидерите във Вашингтон не успяват да постигнат напредък по сделката за тавана на дълга, Йелън прогнозира, че САЩ може да изчерпят парите си и да предприемат извънредни мерки за плащане на сметките си още в началото на юни.

За да подтикне към действие, през последните дни Йелън засилва предупрежденията си по този въпрос, като дори лично се е обаждала на изпълнителните директори, за да обсъди последиците от бруталните действия около тавана на дълга, съобщи източник на CNN.


В доклад, публикуван миналата седмица, икономистите от Белия дом заявиха, че продължителен фалит би унищожил над 8 милиона работни места и би намалил стойността на фондовия пазар наполовина. В доклада се оценява въздействието при три сценария: предпазливост, краткотраен фалит и продължителен фалит.

Говорител на Белия дом заяви, че сценарият за продължителен фалит предвижда тримесечна безизходица.

Според оценките на Вашингтон дори сценарият "brinksmanship", при който фалитът се избягва, би унищожил 200 000 работни места и би свалил 0,3 процентни пункта от годишния БВП.

Неизпълнението на задълженията от страна на САЩ би имало и далечни последици. Подобно събитие би могло да се отрази на стойността на щатския долар, както и да навреди на търсенето на внос от други държави в най-голямата икономика в света.

Ръководителят на американското министерство на финансите изложи и своите "три основни приоритета" за Г-7, един от които е да се засили глобалната борба с инфлацията.

Освен това групата възнамерява да удвои ангажимента си в подкрепа на отбраната на Украйна срещу Русия и да обсъди "дългосрочната работа за укрепване на икономическата устойчивост и сигурност", заяви Йелън.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 12.05.2023 10:43

    Може, 002, но ще минат 10-15г защото Запада няма вече подготвена работна ръка, а бившите производствени структури отдавна са унищожени.Освен това, китайците усвоиха технологиите, и да напомня - Китай има регистрирани научни патенти в пъти по-вече от целия запад. Дреме им на китайците за западните компании, те отдавна са стъпили стабилно! в Африка и Южна Америка.

  • 002 Бретън Уудс 12.05.2023 09:42

    Производството в китай ще бъде изнесено в други държави и ще гледа лидерство през крив макарон. Няма по увредени мозъци от комунистическите.

  • 001 Anonimen 11.05.2023 22:38

    че неизпълнението на задълженията от страна на САЩ би довело до "икономическа и финансова катастрофа", която би предизвикала глобален икономически спад и би рискувала да подкопае способността на страната да играе водеща роля в световен мащаб... АМИ ТЯ ОТДАВНА НЕ Е!Лидерът е Китай. Баба Ванга го каза отдавна - светът ще се управлява от жълтата раса. И по-добре. Бялата раса, от глупост и алчност, отдавна е изродена ментално и физически.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес фокусът ви може да се измести към практичните аспекти


Днес фокусът ви може да се измести към практичните