ЕРБ-СДС представи предложението за споразумение с ППДБ.

Свързани новини

05.03.2024 13:11

Ето го предложението за споразумение на ГЕРБ с ППДБ (ДОКУМЕНТИ)

Видян 1618 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

ГЕРБ-СДС представи предложението за споразумение с ППДБ.

Предложението можете да видите ТУК и Тук!


В документа се предвижда, че след ротацията Мария Габриел ще бъде министър-председател и външен министър, а акад. Николай Денков ще бъде вицепремиер и образователен министър. Запазва се структурата на Министерския съвет с един вицепремиер и броя на министерствата.


За следващия период от 15 месеца, министър-председател ще бъде кандидатът, предложен от коалиция ПП-ДБ, а кандидатът на коалицията ГЕРБ-СДС – заместник министър-председател и министър на външните работи, а за втория период от 15 месеца, до приключване на четиригодишния мандат, министър-председател и министър на външните работи ще бъде кандидатът, предложен от коалицията ГЕРБ-СДС, а кандидатът на коалицията ПП-ДБ – заместник министър-председател и министър на образованието и науката.


 Предвидено е, когато една партия е сложила свой човек за министър, другата да посочи заместниците му. Персоналният състав на кабинета ще се определя не само от Денков и Габриел, но и от лидерите на формациите.


ГЕРБ искат промени в законите за всички регулатори, така че ръководителите им да се избират от Народното събрание, а заместниците им - от НС по предложение на вече избрания ръководител. Такава е процедурата за БНБ и КФН. Същия подход вече имаше при избора на шефове на здравната каса, но това стана с проект на решение, а не през закона. Това ще се отнася за всички регулаторни и контролни органи с изключение на съдебната власт.


Разписани са и органите, които предстои да се избират с обикновено мнозинство: един конституционен съдия, омбудсман, четирима за Сметната палата, нов Фискален съвет, Комисия за финансов надзор, Комисия за публичен надзор над регистрираните одитори, Комисия за защита на конкуренцията, Комисия по икономическа политика и иновации, Агенция за публичните предприятия и контрол, Комисия за енергийно и водно регулиране, НЗОК, НОИ, Комисия за защита от дискриминация, Комисия за защита на личните данни, БТА, КОНПИ, СЕМ и други. Всички те могат да се изберат с обикновено мнозинство.


Разписани са и 25 позиции, за които са нужни 2/3 от гласовете на депутатите, сред които Комисия за противодействие на корупцията, Висш съдебен съвет и Висш прокурорски съвет, Инспекторат към ВСС.


ДПС не се споменава никъде в документа. Предвидено е обаче, че при нужда от по-голямо мнозинство, то се ограничава до евроатлантическите партии в парламента.


Двете партии ще имат право на вето при взимане на решенията.


Сред приоритетите за следващите девет месеца са устойчиви публични финанси с цел прием на България в еврозоната, борба с корупцията, модернизация, прием в Шенген по суша, поставяне на образованието и човешкия капитал на първо място, както и нов Закон за съдебната власт.






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 06.03.2024 17:31

    Ето така Герб разбират разделението и независимостта на властите в държавата! Явно, дори не са прочели Конституцията! Какви точно принципи на демокрацията отстоява Габриел!?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

рак