ЕС пристъпва към план за облагане на печалбите от замразени руски активи

Свързани новини

27.01.2024 16:51

ЕС пристъпва към план за облагане на печалбите от замразени руски активи

Видян 5045 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

ЕС продължава да планира налагането на извънреден данък върху доходите, генерирани от замразени руски активи, съобщи Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

Външните министри на членовете на блока са одобрили данъка в понеделник, а посланиците им ще обсъдят стъпката по-късно тази седмица, твърди изданието, като се позовава на запознати с въпроса.

Докладът идва, след като в понеделник ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви, че държавите членки са постигнали споразумение за неочаквания данък и че се очаква посланиците на блока да дадат зелена светлина на решението средствата първо да се акумулират в отделна сметка и след това да се използват в Украйна.

Докладът идва преди срещата на върха на ЕС, насрочена за следващата седмица, на която лидерите на блока планират да обсъдят нова финансова помощ за Киев. Миналия месец Унгария наложи вето на четиригодишен пакет на стойност 50 млрд. евро, финансиран от бюджета на ЕС. Премиерът на страната Виктор Орбан се изказа против отпускането на пари за години напред и предупреди, че подкрепата за Киев не трябва да "вреди" на финансите на блока.


 През 2022 г. ЕС и Г-7 замразиха активи на стойност около 300 млрд. долара, принадлежащи на руската централна банка. По-голямата част от активите в ЕС се държат от базираната в Брюксел клирингова къща Euroclear, където те са генерирали около 3 млрд. евро приходи през миналата година.

Редица държави се обявиха против директното изземване на активите поради правни съображения. Идеята за облагане на печалбите с данък беше разпространена за първи път миналата година. Според агенция Блумбърг обаче тя напредва бавно, тъй като няколко държави - членки на ЕС, и Европейската централна банка са обезпокоени от потенциалното въздействие, което този ход може да окаже върху стабилността на еврото.


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 27.01.2024 23:59

    Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може==---->> mub.me/bioex

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

телец