По силата на сделката от миналия месец парите бяха прехвърлени от южнокорейска банка в банка в Катар, където Техеран имаше достъп до тях при строго наблюдение от страна на Министерството на финансите на САЩ, за да се гарантира, че парите се използват само за хуманитарни цели.

Свързани новини

13.10.2023 18:00

Вашингтон се отказа да деблокира замразени ирански активи на стойност 6 млрд. долара, дори след като Техеран освободи петима американци

Видян 1011 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вашингтон се отказа от обещанието си да деблокира замразени ирански активи на стойност 6 млрд. долара, дори след като Техеран освободи петима американски граждани, обвинени в шпионаж срещу Ислямската република.

По силата на сделката от миналия месец парите бяха прехвърлени от южнокорейска банка в банка в Катар, където Техеран имаше достъп до тях при строго наблюдение от страна на Министерството на финансите на САЩ, за да се гарантира, че парите се използват само за хуманитарни цели.

В четвъртък обаче САЩ и Катар уж постигнаха "разбирателство", че Доха ще игнорира всякакви искания за изтегляне на средства от Техеран, според няколко официални лица, които са говорили пред медиите при условие на анонимност.

Сделката предизвика полемика в САЩ, като републиканците твърдяха, че предаването на средствата ще насърчи Техеран да залови още американци за бъдещи сделки. Тя бе подложена на допълнителни критики след смъртоносната атака на Хамас срещу Израел, за която някои необосновани доклади отчасти обвиниха Техеран, въпреки че американски служители отрекоха да имат доказателства за иранско участие.


"Нито едно от средствата, които сега са отишли в Катар, не е било изразходвано или използвано по какъвто и да е начин от Иран", заяви държавният секретар Антъни Блинкен пред репортери в Израел в четвъртък. "Всъщност средствата от тази сметка се контролират от Министерството на финансите, могат да се отпускат само за хуманитарни стоки - храни, лекарства, медицинско оборудване - и никога не се докосват до ирански ръце."


Размяната на затворници беше резултат от месеци на задочни преговори между Вашингтон и Техеран, като окончателното споразумение беше подсладено от обещанието на САЩ да размразят приходите от ирански петрол в размер на 6 млрд. долара.

Петимата американци включваха Сиамак Намази, Емад Шарги и Морад Тахбаз, които бяха осъдени на десет години затвор по обвинения в шпионаж. Другите двама задържани са пожелали да запазят анонимност, съобщават американски служители. Намази, 51-годишен бизнесмен, беше арестуван през 2015 г. и изключен от размяната на затворници както при администрациите на Барак Обама, така и при Доналд Тръмп. Шарги и Тахбаз бяха арестувани през 2018 г.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

рак

Обърнете особено внимание на взимоотношенията си днес

Обърнете особено внимание на взимоотношенията си