33-годишната Луси Летби може да получи доживотна присъда, което означава, че ще прекара остатъка от живота си зад решетките

Свързани новини

21.08.2023 15:00

Британска медицинска сестра отказва да се яви в съда за убийството на седем бебета

Видян 947 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Лондон CNN -

Британска медицинска сестра отказа да се яви в съда, за да бъде осъдена за убийството на седем бебета и опита за убийство на други шест в британската болница, където работеше.

33-годишната Луси Летби може да получи доживотна присъда, което означава, че ще прекара остатъка от живота си зад решетките, когато по-късно бъде осъдена в Манчестърския кралски съд в Северна Англия. Тя беше призната за виновна в петък от съдебни заседатели по дело, което ужаси страната и я превърна в най-плодотворния сериен убиец на деца в последно време.

Отказът на Летби да се яви нито за присъдите, нито за осъждането й предизвика възмущение и призиви за промяна на закона, за да се изисква тези, които извършват най-сериозните престъпления, да се изправят пред семействата на жертвите.

Премиерът Риши Сунак каза, че Летби е страхливка, защото не се е появила. „Мисля, че хората, които извършват такива ужасяващи престъпления са страхливци ако не се изправят лице в лице с жертвите си и да не чуят от първа ръка за въздействието, което техните престъпления са имали върху тях и техните семейства и близки“, съобщи PA Media.

„Ние търсим и се опитваме да променим закона, за да сме сигурни, че това ще се случи и това е нещо, което ще предложим своевременно.“

Летби напада бебета, за които се грижи, като вкарва въздух в кръвта и стомаха им, прехранва ги с мляко, напада ги физически и ги отравя с инсулин, съобщи съдът в петък.

Обвиненията срещу Летби и последвалата й присъда предизвикаха правителствено разследване на фона на въпроси как тя е успяла да избегне разкриването толкова дълго.

Тя тайно е нападнала 13 бебета в неонатологичното отделение в болницата "Графиня на Честър" между 2015 г. и 2016 г., се казва в изявление на Британската прокуратура (CPS) в петък.

Прокурорите твърдят, че намерението на Летби е било да убие бебетата, докато заблуждава колегите си да вярват, че има естествена причина за смъртта.

Летби написа бележка, казвайки: „Аз съм зло, защото направих това“

Съдът в Манчестър изслуша ужасяващи показания по време на процеса от родители на жертвите, включително в един случай, когато Летби се опита да убие момченце, след като уби близнака му.

Майката на детето Е и детето F каза, че напълно се е доверила на съвета на Летби, докато дава показания пред съда.

Въпреки това тя каза, че е усещала, че нещо не е наред, когато бебето й, Дете Е, започнало да пищи в интензивното отделение една вечер.

Оказа се, че преди Летби да убие Детето Е, то е започнало да кърви. Братът близнак на това бебе, Детето F, по-късно оцелява след опит на Летби да го убие чрез инсулиново отравяне. Полицията е открила поредица от ръкописни бележки от Летби, включително една, която гласи: „Аз съм зло, защото направих това“.

През 2018 г. и 2019 г. Летби е арестувана два пъти от полицията във връзка с тяхното разследване, каза PA. Тя бе арестувана отново през ноември 2020 г.

Властите откриха бележките, които Летби е написала по време на обиски на нейния адрес.

„Не заслужавам да живея. Убих ги нарочно, защото не съм достатъчно добра, за да се грижа за тях“, пише тя в една бележка, добавяйки в друга „Аз съм ужасен зъл човек“ и с главни букви „Аз съм зло, защото направих това“.

Правителството на Обединеното кралство отправи независимо разследване на убийствата в петък, включително как регулаторите и Националната здравна служба на Великобритания са се справили с опасенията, повдигнати от консултанти.

Лекарите в болницата са забелязали скок в броя на бебетата, които умират или неочаквано колабират в неонатологичното отделение, съобщи съдът в Манчестър.

Но ръководството на болницата първоначално отхвърлило опасенията, повдигнати от клиницистите относно повишената смъртност на пациентите под грижите на Летби, съобщи PA.

Адвокатите на семействата на жертвите казаха, че разследването не е достатъчно добро, тъй като то няма правомощия да призовава свидетели.



Източник: CNN



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

телец