Тази седмица немският инженерен гигант Bosch се сблъска с обществено възмущение заради неравномерното разпределение на бонусите за облекчаване на инфлацията, които изплати на работниците, съобщи Bild

Свързани новини

18.06.2023 07:12

Бонусите на Bosch подчертават разделението в заплащането в Германия: Bild

Видян 13991 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Тази седмица немският инженерен гигант Bosch се сблъска с обществено възмущение заради неравномерното разпределение на бонусите за облекчаване на инфлацията, които изплати на работниците, съобщи Bild. Необлагаемите плащания в размер на 3000 евро (3250 долара) са част от третия пакет от мерки на германското правителство за облекчаване на последиците от покачващите се потребителски цени.

Според доклада Бош е разпределил бонусите сред служителите си в западните райони на страната, включително в завода си за полупроводници в Ройтлинген. Въпреки това около 500 от работниците на компанията в завода ѝ в Дрезден, провинция Саксония, не са получили своите плащания. Немският профсъюз на работниците IG Metall и работниците на Bosch в Дрезден организираха протест пред централата на компанията.

"Смятам, че е абсурдно толкова голяма компания като Бош да взема стотици милиони субсидии за Дрезден, но след това да не спазва споразуменията. В момента преговаряме за компенсацията за инфлацията за много металургични предприятия в Саксония - и тя е широко платена. Това, което прави Бош, е срамно!", казва пред Bild представителят на профсъюза Щефан Ели.

Председателят на работническия съвет в Дрезден Маркус Гуня отбеляза, че ситуацията само подчертава неравенството в условията на труд между западните и източните части на страната, което все още се запазва около три десетилетия след обединението на Германия през октомври 1990 г.

"Неравностойното заплащане между източната и западната част на страната, което продължава повече от 30 години, е обичайна практика... Не получаваме никакви коледни или ваканционни заплати, други възнаграждения, свързани с резултатите", заяви той, като отбеляза, че работниците на Bosch в Дрезден трябва да работят 5 часа повече на седмица от колегите си в Ройтлинген и имат "значително по-ниски заплати".


"Служителите държат на искането си за равно третиране в обектите на Bosch... Демокрацията и съвместното определяне на условията на труд не трябва да спират на саксонската държавна граница", допълва той.

В отговор на оплакванията на работниците търговският директор на завода на Бош в Дрезден Марек Яковац заяви, че компанията е решила да не изплаща инфлационни бонуси на работниците от завода поради увеличението на заплатите, което са получили в началото на годината.

Според доклади, публикувани през март от платформата за набиране на персонал Stepstone, работниците в бившата Източна Германия печелят средно с 15 % по-малко от колегите си в западната част на страната. Средната заплата в източните провинции, с изключение на Берлин, е 38 700 евро, докато в Западна Германия тя възлиза на 45 500 евро.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

скорпион