Фабрични поръчки в Германия

Свързани новини

11.06.2023 08:12

Спира икономическият двигател на ЕС, след лятото ще е по-лошо: Комерцбанк

Видян 25649 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Фабричните поръчки в Германия са намалели през април на фона на трайно високите цени, които са довели до спад в мащабните покупки, показват данните на федералната статистическа служба на страната Destatis.


Новите поръчки в промишлеността се свива с 0,4% спрямо предходния месец. Спадът на поръчките е по-малък от мартенския, когато те се сринаха с 10,9% спрямо февруари, което беше най-големият спад от април 2020 г. Но предишният път беше по време на локдауна заради Ковид-19. Въпреки това, спадът е забележителен в сравнение с миналогодишните данни, когато поръчките се сринаха с 9,9% спрямо април 2021 година.


Данните разкриха значителни разлики в поръчките в отделните промишлени сектори. В производството на машини и оборудване те спаднаха с 6,2 % на месечна база през април, докато при производството на различни превозни средства, което включва кораби, влакове, самолети, космически кораби и армейски превозни средства, се наблюдава спад от 34 %. Тези сектори са оказали особено силно отрицателно въздействие върху цялостната статистика, съобщи Destatis.


Новите поръчки в секторите на потребителските стоки и капиталовите стоки също намаляха, съответно с 2,5% и 1,7%. От друга страна, поръчките за електрическо оборудване и моторни превозни средства/автомобили отбелязаха съответно ръст от 12% и 2,4%.


В същото време чуждестранните поръчки спаднаха с 1,8%.


Анализаторите обясняват спада на поръчките в промишлеността с повишените цени и строгата парична политика, които спъват търсенето.
Германия официално навлезе в рецесия, след като отбеляза две последователни тримесечия на свиване на икономиката.


Междувременно немското ресорно министерство заяви, че "експортно ориентираната икономика на страната страда особено много от все още слабите световни пазари и спада на поръчките от Еврозоната".


Според Commerzbank съществуващото количество поръчки може да е достатъчно, за да подкрепи германската промишленост "за няколко месеца". Въпреки това, предвид недостига на нови, промишлената активност вероятно ще отбележи "значителен спад" през втората половина на годината.


"След това промишлеността вероятно ще изиграе основна роля за това германската икономика отново да се свие", анализира водещата немска банка.



  Пламен Валентинов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

близнаци