САЩ и съюзниците планират в четвъртък да задействат "пълния мащаб" на санкциите, които бяха обсъждани през последните няколко седмици в отговор на нападението

Свързани новини

24.02.2022 09:29

Байдън осъжда "непровокираната и неоправдана атака на Русия срещу Украйна"

Видян 1390 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът на САЩ Джо Байдън осъди "непровокираното и неоправдано нападение на руските военни сили" в изявление в сряда вечерта след експлозиите в Украйна, предаде CNN.


 


Според високопоставен служител от администрацията на Байдън САЩ и съюзниците планират в четвъртък да задействат "пълния мащаб" на санкциите, които бяха обсъждани през последните няколко седмици в отговор на нападението.


 


"Президентът Путин е избрал преднамерена война, която ще доведе до катастрофални човешки жертви и страдания", каза Байдън.


 


"Само Русия е отговорна за смъртта и разрушенията, които ще донесе тази атака, и Съединените щати и техните съюзници и партньори ще отговорят по единен и решителен начин. Светът ще потърси отговорност от Русия. "


 


Изявлението на Белия дом е в отговор на експлозиите в Украйна, включително в столицата Киев. Малко преди началото на взривовете руският президент Владимир Путин обяви "специална военна операция" и призова за "демилитаризация" на Украйна в телевизионно изказване.




Съветникът на министъра на вътрешните работи на Украйна Антон Герашченко заяви, че "инвазията на Русия е започнала" с "ракетни удари по Киев" в официална група в WhatsApp с журналисти.


 


 


Според високопоставен американски служител, запознат с последните данни от разузнаването на САЩ, първоначалната оценка на САЩ е, че това е началото на пълната руска инвазия. Източникът заяви, че според него взривовете, чути край Киев и Одеса, вероятно са ракети, докато тези около Харков в Източна Украйна вероятно са артилерийски, предвид близостта до границата.



В сряда вечерта Байдън проведе защитен разговор с членовете на екипа си по национална сигурност от Белия дом, съобщи в Туитър прессекретарят на Белия дом Джен Псаки.


 


Към Байдън се присъединиха държавният секретар Антъни Блинкен, министърът на отбраната Лойд Остин, председателят на Обединения комитет на началник-щабовете генерал Марк Мили и съветникът по националната сигурност Джейк Съливан, каза тя.


 


Байдън разговаря по телефона и с украинския президент Володимир Зеленски. В изявление по повод на разговора Байдън заяви, че е информирал Зеленски "за стъпките, които предприемаме, за да съберем международно осъждане, включително тази вечер в Съвета за сигурност на ООН".



"Той ме помоли да призова световните лидери да се обявят ясно срещу грубата агресия на президента Путин и да подкрепят народа на Украйна", каза Байдън.



В обръщение в четвъртък сутринта в Украйна Зеленски заяви, че въвежда военно положение в цялата страна, и призова украинците да запазят спокойствие.


 


"Няма паника. Ние сме силни. Готови сме за всичко", каза той. "Ние ще победим всички, защото сме Украйна. "


 


 Байдън заяви, че планира да разговаря с колегите си от Г-7, а в четвъртък ще произнесе реч пред американския народ. Той заяви, че възнамерява да обяви "по-нататъшните последствия", които САЩ и техните съюзници планират да наложат на Русия заради "този ненужен акт на агресия срещу Украйна и световния мир и сигурност".



"Също така ще се координираме с нашите съюзници от НАТО, за да осигурим силен и единен отговор, който да възпре всяка агресия срещу Алианса", каза Байдън.


 


Макар че служителят на администрацията отказа да изложи конкретни данни, САЩ планират да се насочат към двете най-големи руски банки, както и към други финансови фирми, и са готови да въведат експортен контрол, за да прекратят достъпа на Русия до важни западни технологии за цели руски икономически сектори.


 


 Други членове на близкото обкръжение на Путин и техните семейства също вероятно ще бъдат обект на нападения.
Късно вечерта в сряда се провеждаха дискусии между американски и европейски официални лица относно окончателния вид на пакета, каза служителят. Това ще бъде тема за обсъждане и на насрочената виртуална среща на Г-7, каза служителят.



Представителите на САЩ остават в повишена готовност за всякакви кибератаки срещу ключови национални цели, включително банки и критична инфраструктура, заяви служителят.



Екипът по националната сигурност на Байдън планира да информира Камарата на представителите и Сената в отделни некласифицирани телефонни разговори в четвъртък за ситуацията в Украйна. Законодатели и от двете партии осъдиха действията на Русия в изявленията си в сряда и призоваха САЩ да засилят санкциите срещу Москва.


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

везни