Свързани новини

05.02.2015 13:37

73 млн. лева срещу безработицата през 2015 г.

Видян 955 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

73 млн. лева ще бъдат отделени от държавния бюджет през 2015 г. за борба с безработицата по Националния план за действие по заетостта, съобщи шефката на Дирекция "Политика на пазар на труда и трудова мобилност" Елка Димитрова.


Общо 66 млн. лева ще отидат за обучения на 10 816 души и осигуряване на заетост на 23 538 безработни лица. 6 млн. лева пък ще бъдат заделени за гарантиране заетостта на 1756 души с увреждания, посочи Димитрова.


Тя призна, че увеличението на минималната работна заплата малко вдига разходите на Министерство на труда и социалната политика за всеки безработен, включен в програмите, но за сметка на това през тази година близо два пъти повече средства ще бъдат отпуснати за регионални програми в сравнение с изминалата година - общо над 8 млн. лева. "Дадохме възможност да се отговори на регионалните приоритети", подчерта Димитрова.


Според представените от нея разчети на МТСП почти по половин милион ще бъде отпускан за най-натоварените от безработица общини - Видин, Враца, Монтана, Плевен. По над 200 хил. лева ще отидат за Русе, Шумен и Хасково.


В тазгодишния НПДЗ от социалното министерство ще подкрепят и културата - ще бъдат обхванати 200 души, 132 от които с висше образование, работещи общо в 38 театъра из страната. 3,3 млн. лева ще бъдат дадени за 850 трайно и обезкуражено безработни по линия на субсидираната заетост в частния сектор от 6 до 12 месеца.


Ще има възможност и за включване на безработните в дейности за бърза реакция при преодоляване на последствията от природните бедствия. Те ще бъдат на половин работен ден и ще получават половин минимална работна заплата.


От МТСП си правят сметката по 450 лева да се плаща за наети лица с висше образование, по 400 лева за медиаторите от ромски произход със средно образование и по 430 лева за младежите, наети по програмите "Старт на кариерата" и "Активиране на неактивни лица".


Акцентите през настоящата 2015 г. ще падат върху най-слабо развитие райони, намаляването на несъответствието между търсената и предлаганата работна сила, както и намаляване на неравнопоставеността на групите на пазара на труда.


Целевите групи са стандартни - младежите до 29 години с подгрупа до 25 г., безработни над 50 години, продължително безработни, хора с увреждания, хора с ниска професионална квалификация и обезкуражените безработни.


Стратегически приоритети на МТСП пък ще бъдат съответно подобряване на бизнес средата, увеличаване на заетостта в ключови за икономиката ни сектори и развитието на регионализацията.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

скорпион