Свързани новини

14.01.2015 14:01

Помощ основно за три групи хора по плана за заетост

Видян 1042 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Националният план по заетост тази година ще предостави помощ основно на три групи хора - безработни до 29 годишна възраст, хора над 50 години и такива, които имат увреждания. 

Бизнесът ще може да наема безработни по програми за субсидирана заетост, но ще доплаща малка част от заплатите. 


Субсидирана заетост ще получат 26 400 безработни, а 12 хиляди се очаква да бъдат обучени. Заради влошената икономическа ситуация повече платени от държавата работници ще могат да наемат фирмите в региони със слаби икономически показатели. Основната цел е дълготрайно безработните да получават допълнителна квалификация. 


По нова програма 850 души от този контингент получават временна заетост през тази година в частния сектор. Новото е, че бизнесът също ще плаща част от заплатата. Държавата осигурява по триста лева за хора със средно образование и 380 за висшистите плюс осигуровките, а работодателят ще доплаща останалото. 


По програмата "Асистенти за хора с увреждания" се въвежда ограничение. Асистент ще получават само хора с доход под линията на бедност. 


С увеличението на минималната заплата на 360 лева се увеличава и размерът на субсидираното възнаграждение на същата сума при пълен работен ден. От 400 на 430 се увеличава заплатата на наетите в "Старт в кариерата" младежи, както и на ромските медиатори - от 340 на 400 лева. 


Сред новите програми, които стартират през 2015 година, е "Клио". Над двеста безработни ще се обучат за реставратори, туристически аниматори и екскурзоводи, след което ще получат заетост за период от шест до 12 месеца.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци