Българите са сред най-затруднените в погасяването на комуналните услуги в ЕС, сочи проучване на Еврофонд

Свързани новини

16.11.2022 17:01

27% едва плащат сметките си

Видян 766 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Българите са сред най-затруднените в погасяването на комуналните услуги в ЕС, сочи проучване на Еврофонд. Общо 27% у нас срещат затруднения при плащането на битовите сметки и имат просрочени такива, На този фон средният показател за ЕС е 15,6%, което е двойно по-малко. Тези хора са и най-силно изложени на риск от енергийна бедност.


Делът на анкетираните в ЕС, които съобщават, че са изостанали при плащането на сметките си за комунални услуги, варира от 7% в Дания и Швеция до 50% в Гърция.


Средно 28% от анкетираните в ЕС очакват да имат проблеми с плащането на битовите сметки през следващите 3 месеца, а 31% от домакинствата с автомобил прогнозират, че ще имат затруднения с плащането на разходите за поддръжката му.


От Европейската конфедерация на профсъюзите (EКП) акцентират върху проучването на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд и заради тревожните резултати, свързани с отражението на кризата върху жените и обострянето на проблема с неравенството при заплащането.
Изследването показва, че жените са по-силно засегнати от повишаването на цените на електроенергията – 44% от самотните майки и 31% от самотните жени очакват да изпитат затруднения при покриването на разходите за енергия през следващите 3 месеца.


За сравнение такива трудности очакват 26% от самотните мъже и 30% от двойките с деца. Ето защо равенството в заплащането с мъжете е необходимо повече от всякога, посочват от ЕКП.


Данните разкриват реалното отражение върху жените на неравенството в доходите. Средно за ЕС то е 13%.  В същото време кризата с разходите за живот затруднява жените да избягат и от домашното насилие, тъй като са финансово обвързани и зависими от насилника-партньор и не могат да живеят само със своя доход, коментират от ЕКП.


Напомняме, че ситуацията с отоплението в България е най-тежка в Европа, показва друго проучване на германската компания Statista. Според тези данни 23,7% или почти всеки четвърти у нас е живял в енергийната бедност през миналата година, а сега тенденцията е значително влошаване заради енергийната криза на Стария континент. В северната ни съседка Румъния например този дял е над 2 пъти по-малък - 10,1%. Подобна е цифрата и в друга съседна държава Сърбия - 9,5%.


Други актуални данни на НСИ сочат, че продажбите на хранителни стоки у нас намаляват за четвърти пореден месец. През септември оборотът в търговията на дребно се свива с 2,8% в сравнение със същия месец на м.г., съобщиха от института. На този фон средно с 20% повече средства са необходими за издръжка на човек от домакинството, в сравнение със септември месец през 2021г., сочи друго проучване на Института към КНСБ.


Миналата седмица от синдиката заедно с КТ Подкрепа проведоха национален протест в София с настояване за по-високи доходи, приемане на бюджет 2023, подкрепа на енергийно уязвимите потребители в навечерието на зимния сезон.


Егор Глазунов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

везни