На последното и респективно най-добро място в Европа са 2 държави, които не членуват в ЕС: Швейцария с едва 0,2% от населението, изпитващо проблеми с отоплението, и Норвегия - с 0,8%.

Свързани новини

07.11.2022 17:18

Българите са енергийно най-бедни в ЕС, ¼ няма да могат да платят отоплението си в следващите месеци: Евростат

Видян 3710 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Анализ на германската компания Statista, специализирана в пазарни и потребителски данни, цитиран от БНР показва, че макар цените на енергията у нас да остават най-ниските в Евросъюза, българите оставаме най-енергийно бедни. Тоест, най-висок процент от хората у нас не могат да си позволят отопление и става въпрос за почти ¼ от нацията.


Това е над 3,5 пъти повече от средното за Европейския съюз.
Въз основа на данни на Евростат, графиката на Statista показва, че страната с най-големи проблеми с отоплението в ЕС е България, където 23,7% от населението нямат достатъчен достъп. На второ място е Литва с 22,5%, следвана от Кипър с 19,4% и Гърция - със 17,5% от населението.


На последното и респективно най-добро място в Европа са 2 държави, които не членуват в ЕС: Швейцария с едва 0,2% от населението, изпитващо проблеми с отоплението, и Норвегия - с 0,8%.
Дори преди настоящата енергийна криза, осигуряването на отопление за много домакинства в Европа не е било даденост. През 2021 г. в Европейския съюз приблизително 7% от населението не е имало достъп до адекватно отопление.


Страните от Южна Европа като цяло имат по-лоши нива енергийна бедност от тези от Северна Европа, което показва разликата в богатството между двата европейски региона. Средната европейска стойност на енергийна бедност се колебае на 6,9%, но се очаква всички тези данни да достигнат много по-лоши (по-високи) нива през 2022 г.


В същото време се очаква във Великобритания, която излезе от ЕС, но си остава в Европа, всяко трето домакинство да изпадне в енергийна бедност тази година.


Илиян Костадинов


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 народен съд 07.11.2022 18:06

    И на този фон служителят на евроатлантиците и глобалистите Пеканов, който за пореден път след Кирчо и Кокорчо ни натресе предателя Радев ни бута с 200 в еврозоната и еврото за да ни занули тотално. Лична отговорност на Пеканов и предателите и продажници от НС за ускореното и фатално влизане на България с лъжи, измами, манипулации и 10 милиона народна пара за пропаганда

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

дева