Този аргумент обаче косвено се оспорва от изпълнителния директор Цанко Арабаджиев, който преди ден в отговор на обвинения от ГЕРБ по същата тема написа във "Фейсбук", че съгласно изискванията на закона, не е необходимо решение на принципала за стартиране на процеса

Свързани новини

01.12.2022 17:40

2-ма от борда на ББР-аут

Видян 2517 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Двама от членовете на Надзорния съвет на Българската банка за развитие - Валентин Михов и Васил Щонов, са отстранени, съобщи Министерството на иновациите и растежа, под чиято шапка е държавната банка, предаде Дневник.

В мотивите ресорният министър Александър Пулев посочва като причина това, че при решението да започне процедура по емитиране на емисия облигации не е получено съгласието на принципала. "Управителният съвет взема решение да поиска разрешение от принципала си (министър по онова време е била Даниела Везиева) да емитира емисията, в крайна сметка такова разрешение не е получено нито от тогавашния ресорен министър Везиева, нито от последващия - Даниел Лорер", се казва в съобщението от министерството. Така надзорният съвет не е упражнил достатъчен контрол и е допуснал ощетяването на банката с направените разходи по емисията в размер на 929 856 лева.

Този аргумент обаче косвено се оспорва от изпълнителния директор Цанко Арабаджиев, който преди ден в отговор на обвинения от ГЕРБ по същата тема написа във "Фейсбук", че съгласно изискванията на закона, не е необходимо решение на принципала за стартиране на процеса. "Това е изцяло оперативен процес и решенията са взети от управляващите органи на банката в изцяло съответствие с нормативната база", пише изпълнителният директор. Арабаджиев декларира също така, че въпреки това управителният съвет и надзорният съвет са съгласували емисията с трима ресорни министри - Кирил Петков, Даниела Везиева и Даниел Лорер и двама финансови министри - Валери Белчев и Асен Василев, и всички те са изказвали ясна и недвусмислена подкрепа за инициативата".

Вторият мотив за отстраняването на Михов и Щонов е това, че не са упражнили достатъчно контрол върху бюджета на банката за 2022 г., като не била заложена целта да се финансират публични инвестиции и приоритетни за икономиката на страната проекти.

Уволненията идват след доклад до министъра от надзорния съвет във вече обновения му състав - бившите депутати от БСП Росен Карадимов (междувременно станал председател на надзора) и "Има такъв народ" Деляна Иванова. Двамата бяха назначени на 7 ноември.


В съобщението за кадровите промени се допълва, че Щонов и Михов не са освободени от отговорност.

"Продължаваме Промяната": Връща се банката за развитие на приятелски фирми

В декларация от парламентарната трибуна от името на "Продължаваме промяната" Даниел Лорер заяви, че от банка за развитие на малкия и среден бизнес ББР е на път отново да се превърне в банка за развитие на приятелски фирми на властта. По думите му служебното правителство премахва единствения професионално избран борд на тази институция с прозрачен конкурс, който е започнал реално прочистване на порочните практики от миналото и е възстановил доверието на малкия бизнес в нея.

"В края на септември банката излезе на печалба от 30 млн. лв. В резултат на това служебният министър реши да й пише "слаб" 2. Същият момент вече бившето ръководство оповести, че същият министър е отказал да съдейства за изясняването на обстоятелствата около известните проблемни кредити в тази банка, отпуснати в миналото", посочи Лорер. Той


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 гарван гарвана око не вади 01.12.2022 21:48

    До кога всички престъпници ще ги спасяват с оставка?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

скорпион