135 години навърши официално първата евросграда в София - българският парламент, който приема поредния си набор депутати

Свързани новини

18.10.2022 13:52

135-годишната сграда на парламента посреща депутатите с неспокойните духове на старите гробища

Видян 1176 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

135 години навърши официално първата евросграда в София - българският парламент, който приема поредния си набор депутати. Преди да се нанесат в него техните някогашни колеги заседават в дървен павилион в Градската градина, която пък навърши 150 години т.г., общо взето на мястото на сегашния Народен театър, пише фейсбук страницата Европейската културна традиция, кодирана в софийската архитектура.


И продължава историята на зданието, известно с изписания на фасадата си девиз Съединението прави силата, тъй като отваря именно в годината на Съединението, макар официално да се открива по-късно:
„Проектът е изработен от сръбския архитект от български произход Константин Йованович, учил в Австрия и Швейцария. Помага му придворният архитект Грюнангер - човекът, създал най-много за оформянето на красивия стар център на София.


Проектът върху първоначалната идея на ималия най-много на брой мандати български премиер Петко Каравелов е готов на 7 май 1884 г., а на 22 май същата година Народно събрание гласува 220 хил. франка за строеж на сградата.


Строителството и обзавеждането продължават до 1886 г. под надзора на главния архитект към Дирекцията за обществено строителство Фридрих Грюнангер и неговия асистент Йозеф Прошек.
Въпреки, че сградата официално се води открита преди 135 г., депутатите започват да заседават в нея още от 28 май 1885 г.


Впоследствие са правени разширения като двуетажното крило откъм сегашния пл. Александър Невски, което прави арх. Йордан Миланов, а е надградено за 40-годишнината на сградата в триетажно от Пенчо Койчев.


При най-зверските англо-американски терористични бомбардировки от 10 януари 1944 г. зданието е сериозно разрушено, а в първите градини на соца е възстановено.


По ирония на съдбата отново на 10 януари, но преди 25 години, протестиращи граждани нахлуват в Народното събрание, като разбиват входовете му, след което в "старата къща" е направен последен ремонт.
Депутатите се върнаха през лятото на 2021 г. в дома на парламентаризма, след като за малко бяха пренесени в сградата на бившия Партиен дом, също на жълтите павета, но в другия им край.


Според старата софийска легенда неволите, свързани с решенията на работещите на това място депутати се дължат на лошия дух, витаещ отколе, тъй като навремето парцелът е част от гробищата в края на града”.


 


 Наталия Каменова



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.