Не е ясно какво се случва с другото семейство – евролибералното, където ДПС е шеф на ПП, дали и то чувства зов за единение не само в Брюксел, но и в София няма индикации.

Свързани новини

10.10.2022 09:40

Избори и кабинет през март, бюджет – до Коледа

Видян 2286 пъти | Коментари 5
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Надеждите за съставяне на правителство са паднали близо до нулата в петък след плахи надежди по-рано, научи 19 минути от осведомен източник. Последната идея е за правителство на ПП и ДБ, подкрепено от ГЕРБ, която се лансира в това число и от евродепутата Радан Кънев, принадлежащ към групата ЕНП, където са и партията на Борисов, и обединението вдясно. Не е ясно какво се случва с другото семейство – евролибералното, където ДПС е шеф на ПП, дали и то чувства зов за единение не само в Брюксел, но и в София няма индикации.


Най-вероятно партиите ще протакат консултациите и преговорите за кабинет плюс рулетката на мандатите поне до края на ноември – средата на декември, за да бъде приет бюджетът на държавата за 2023 г. от новия парламент.


В него ясно ще се види до какво доведоха обещанията като на циганска сватба на управлявалата от декември 2021 г. до август тази година коалиция. Вече дори духовният и политически баща на Корнелия Нинова - Румен Овчаров, признава, че очакваният дефицит, който трябва да бъде компенсиран с дълг е над 10 млрд.лв.


А точно кабинетът Петков – Нинова от популизъм не взе заем на нулева лихва през май – юни, така че новите ни борчове ще бъдат с нива над 4,5 – 5%, при това, ако има кой да ни ги даде. Защото в момента на пазара са значително по-атрактивните Германия, Италия и Франция. А нашият дълг е над 2 пъти по-рисков от нормата, която се измерва в т.нар.спред.


Само за няколко месеца кабинетът Петков – Нинова разруши, финансовата стабилност, градена от 1997 до 2021 г. от поредица правителства. Което посочва в книгата си и първопроходецът на консервативната тенденция и доказан финансов специалист и управленец Иван Костов.


Бюджетната процедура е дълга. Тя изисква парламентът да бъде свикан, което се очаква в петък или в началото на идната седмица - президентът обявява днес. След конституирането му и избора на председател и заместници, следва сложната при липсата на мнозинство и коалиции процедура по избор на председатели и участващи в неговите комисии. Всички те са страни по бюджета, който вече е подготвен от служебното правителство. След като мине през всички „минипарламенти”, покриващи отделните ресори, бюджетът ще трябва да мине два пъти през Бюджетната комисия и два пъти през пленарната зала.


Разпускане на новоизбрания само преди седмица парламент се очаква около Коледа или в първите дни на новата година, а новите избори – в началото на март.


Пламен Валентинов


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 005 Асен 12.10.2022 09:20

    Евродепутатът Радан Кънев от ДБ не е свършил работа за 5 евро в Брюксел в полза на страната си!

  • 004 Anonimen 11.10.2022 21:18

    Автора, "финансовата стабилност" на Герб беше отровна!Унищожаваше българите с ниски доходи и пенсии! Тотална некадърност!

  • 003 Тихомир Томов 10.10.2022 14:25

    И двете " семейства " са гейски ..........

  • 002 Коко. 10.10.2022 12:21

    Защо според вас кабинета е Петков - Нинова. Защо пренебрегвате Кокорчо, вашия Сандов, Пинокио, "едрия" генерал. Е защо ли задавам този въпрос. То е ясно. Това "обективност" за Вас е непозната дума.

  • 001 изумителни наглеци 10.10.2022 09:58

    Що за цинизъм проявяват нашите властници години на ред да си увеличават заплатите по закон приет от тях 4 пъти?! Не стига, че не само нищо не правят, а даже работят против народа и държавата си, та за това и непрекъснато се възнаграждават. Точно за това кьораво и сакато гледа депутат и във властта да се уреди, защото за нула време милионер се става. Заплатите на депутати и властимащи да се увеличават толкова, колкото и на работещите и на пенсионерите, иначе означава, че крадци и престъпници са завзели властта и не я пускат и задружно мачкат изчезващото бълг. население

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

везни