По време на срещата кметът на София Йорданка Фандъкова отчете свършеното от Столичната община за паметниците на културата в града
01/02

Свързани новини

14.10.2022 17:29

Как архитектурата да стане туристически продукт на София?

Видян 2470 пъти | Коментари 5
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кметът на София Йорданка Фандъкова, заместник-министърът на туризма проф. Мариела Модева, заместник-председателят на Столичния общински съвет Милка Христова, шефът на ОП Туризъм Иво Маринов, директорът на Народния театър и домакин на събитието Васил Василев бяха сред участниците в дискусията Европейската културна традиция, кодирана в софийската архитектура, като туристически магнит.


Организаторите от Сдружение Екопрограма започнаха дискусията с визия как да бъде поставена основата на архитектурен туризъм в милионния град - нещо, което вече носи огромни приходи на всички други столици в ЕС, как да бъдат използвани конкретни истории на конкретни софийски сгради, които са свидетелство за съвместната работа на поканените европейски архитекти от Австрия, Италия, Унгария, Чехия, Германия, Чехия, Словакия, Сърбия, които създават не само някои от най-красивите здания в сърцето на София, но и възпитават първото поколение български архитекти.



Учениците надминават в много отношения учителите си още със своите първи проектирани здания. За всичко това бяха дадени и конкретни примери, които всеки може да види на фейсбук страницата на проекта по Програма Европа на Столичната община. Много от тях са в непосредствено съседство с Народния театър, чийто Клуб на артиста с неговата ретроатмосфера и прекрасните платна на най-големите български художници от Дечко Узунов до Златю Бояджиев беше прекрасен фон за дискусията.

По време на срещата кметът на София Йорданка Фандъкова отчете свършеното от Столичната община за паметниците на културата в града. По учредената от нея специална програма 12 къщи само през последната година са получили за сметка на общината нови проекти за реконструкция. Всички паметници пък са освободени от данък сгради - още една ценна и оценима даже финансово конкретна помощ за добросъвестните собственици на недвижими културни ценности. Даде и пример за сътрудничеството с прочутия със съхраняването на наследството си парижки район Маре, чийто плод е реновирането на цялата зона - ансамбъла около Женския пазар с повече от 40 сгради.

Директорът на Народния театър разказа за трудностите по поддържането на сградата на театъра, която освен една от най-ценните в София, е и на 115 години, а последният й основен ремонт е преди близо половин век. Преди броени седмици тя беше ударена от голямата буря в София. По ред причини заднието има нужда от сериозни ремонти. Кметът на София обеща съдействие, включително и пред министерството на културата, което има специална програма за такива сгради, а от друга страна, само по себе си е собственик на това конкретно здание.

Организаторите от Екопрограма предложиха част от скъпата поддръжка на този и други паметници на архитектурата да стане именно чрез превръщането им в реални туристически обекти, каквато е и световната и особено - европейската практика с най-ценните храмове на изкуството като се направят специални турове за посещение.

Поставен беше и въпросът за стандартизирането на екскурзоводските беседи за тази и други сгради, които поради стихийния и непрофесионален характер на дейността на много от сега действащите в София гидове често не са правдиви и не разказват съдържанието, което е важно за града и насърчаването на туризма.

Кметът Фандъкова, която призна, че като студентка сама е работила като екскурзовод, и заместник - министърът на туризма г-жа Модева, заедно с ръководителя на ОП Туризъм, поеха ангажимент да създадат форми на обучение и стандартизация, така че гостите на града да получават качествена информация за безценните архитектурни паметници, включително с личните истории на създателите им - често сънародници на гостите, така че посещението да се превърне в преживяване и да бъде решен големият проблем със софийския туризъм - малкият брой гости, които при анкетите изказват желание да се връщат отново и отново в милионния ни град.

Заместник - министърът на туризма подчерта, че в рамките на кампанията на министерството Преоткрий България и световната година за преосмисляне на туризма не е случаен фактът, че екипът на ведомството, намиращо се "на другия бряг" на Градската градина, е избрало да направи снимката за професионалния празник на бранша именно пред фасадата на Народния театър. Тя разказа и за още инициативи на министерството за промотиране на градския туризъм в София и другите ни големи градове. Посочи, че столицата е в тройката на най-посещаваните дестинации у нас. Подчерта, че големият й плюс е всесезонността на туристическия интерес към нея.

Представителите на всички институции се договориха да работят в синхрон, който до момента често липсва, за да се превърне софийското архитектурно наследство от туристически ресурс в реален и модерен туристически продукт и да носи голяма добавена стойност за гражданите, бизнеса и за поддържането на недвижимото културно богатство.


 Мария Пенчева


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 005 Народа помни, НЕБЛАГОДАРНИЦИ ! 15.10.2022 05:04

    Същата кметица обеща още през 2017 гонина да възстанови на мястото на премахнатия "паметник" т.н. "Седмокрил петохуй" на Мемориакния паметник на загиналите от 1-ви и 6-ти Пехотни полкове с имената на стотиците загинали за днешна НЕБЛАГОДАРНА България мемориални стени ! Нашите деди са си дали живота, за да живеят днес такива крадливи НЕБЛАГОДАРНИЦИ и антибългари! Знаят само да крадът , нямат страх нито от Бога нито от хирургически премахната си съвест !!! Обаче за сега не е разрешено да се правят ритуални погребения с гробове пълни с ТИРове с накраденото от народа !

  • 004 Anonimen 14.10.2022 22:05

    Тая Фандъкова е пълна трагедия, ами нали точно тя руши паметници на архитектурата в продължение на цялото си дерибействане 12 г с пионките си гл.архитекти за рушвети и комисионни. Последният случай е театър "София", на столичани им се плаче от терминаторката Фандъкова и последствията от нейната разрушителна дейност. Освен откраднатите с далавери и корупционни схеми милиарди от столичани, тя превърна столицата в кич, разруха и бедствие, точно като самата нея.

  • 003 Корифей Коджакорифееф 14.10.2022 22:01

    С тези крадливи управници и градоначалници, нито архитектурни напъни , ни нищо може да помогне. Само тотална смяна на ЦЯЛАТА ДЪРЖАВНА АДМИНИСТРАЦИЯ, евентуално с швейцарска, или в краен случай с японска,взети на лизинг ще може да помогне ! Българите станаха масово крадливи, алчни, бездушни безродници(ренегати), които гонята ЕДИНСТВЕНО и само личния си интерес и нехаят за собствената си държава !

  • 002 Anonimen 14.10.2022 20:40

    Йорданке, къде е модерната детска болница, намерихте ли й терен?

  • 001 Anonimen 14.10.2022 20:39

    в Япония в защитените паркове правят дървени двойни пътеки за туристите за двете посоки и няма мутренски къщи

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днес приемайте предизвикателствата

Днес приемайте предизвикателствата като възможности