Свързани новини

01.03.2018 11:35

Борисов ще вземе 2 пъти по–скъпо 33% от ЧЕЗ, отколкото ги продаде

Видян 8365 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Държавата ще плати над 2 пъти повече за 33% дял от ЧЕЗ от парите, за които кабинетът Борисов 1 продаде същия дял. Така е договорила оправомощената от премиера вече да представлява страната Г. Върбакова. При това, ако чешката страна се съгласи на подобна сделка, което никак не е сигурно, предвид разкритите от премиера на членката на ЕС Бабиш лъжи на нашето правителство по казуса. Ден след 19', и финансовото ни разузнаване се сети, че това не е изгодно. И препоръча чехите да "клекнат" за 30% по-малко пари.


Прага ще търси за миноритарния пакет поне 280-290 милиона лева според оценката на дела при сделката с Гинка, където 100% са 320 милиона евро и покриване на взетия от дружеството кредит от 116 милиона евро от Европейската банка. Кабинетът Борисов 1 продаде за 115 000 000 лева същия този тял, който сега ще откупува повече от два пъти по-скъпо. Интересно е, че цената на практика е същата, която царското правителство получи за пакета и бе задължило следващите да не падат под така изтъргувания процент. За 33% това са 275 000 000 лв.


Нужно е напомнянето, че 3 дни по-рано Бойко Борисов твърдеше, че става дума за частна сделка, че тя се прави само и единствено в Чехия, а 36 часа по-рано – че няма как да се намеси в нея. Той проклинаше и идеите за връщане на държавата като акционер в дружеството. Помни се, че докато беше 33% наше, в управата му присъстваше като представител на неговото правителство в борда Митко Каратиста от СИК.


Премиерът поиска да има пълен контрол върху сделката, която се сключва, и върху компанията, която ще придобием. Аз съм съгласна на този вариант, защото е от интерес на потребителите”, заяви след среща с министър-председателя Гинка Върбакова. Така бе пренебрегнат за пореден път върховният орган на властта у нас – парламентът, където трябваше двамата да бъдат изслушани, заедно с кредитиращите банки. Гинка, която отиде сама, но с листчета с опорки, обясни, че заминавала за Прага да преговаря.


На целия този фон създателят на Биволъ Асен Йорданов разкри в Шоуто на Слави инфо, което се върти от няколко дни в публичното пространство. За да бъде осигурен път на Гинка до сключване на сделката, държавата – вероятно в лицето на ресорния министър Теменужка (?), с която са близки 20 години, както сами признаха, е направила всичко възможно да се откаже читав и наистина стратегически кандидат за ЕРП-то, ако се вярва на тази версия. Тук запорите й от НАП, ДСК и други за дребни на фона на днешния й размах суми не са имали никакво значение.


Апропо, както сам премиерът посочи преди 2 дни в парламента, докато обясняваше как няма начин държавата да въздейства върху сделката за уж 100-процентовата собственичка на ЧЕЗ щели да останат 10 %. С държавно участие сигурно и това ще се види много.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Мъдрост

Печели тихо, остави ги да си мислят, че още губиш

Печели тихо, остави ги да си мислят, че ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

дева