Свързани новини

28.02.2018 15:30

Борисов даде 33% на ЧЕЗ 2,5 пъти по-евтино на процент от Царя

Видян 3246 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Като държавен ЕРП-холдингът, който бе купен от ЧЕЗ, даваше сто милиона лева печалба годишно при 6 пъти по-ниски цени на тока, отколкото са в момента. Именно по тази причина цената от 281,5 млн. евро или 550,57 млн. лева, която бе постигната за 67% от акциите, и за която се продадоха електропредприятията на София – град, София – област и област Плевен след правителствена благословия на 15 юли 2004 г., се смяташе още тогава за невисока. Особено като се има предвид непазарно гарантираната норма на печалба, която както и да работи инвеститорът, получава от сметките ни – 17 на сто. Впоследствие тя беше намалена.


Вече всички са забравили, но поради тези бонуси тогава кабинетът на Царя, главен секретар, в който беше Бойко Борисов, постанови, че остатъчният дял от 33% не може да се продава за по-ниска цена на процент от постигнатата за мажоритарния дял.


Правителството Борисов 1 обаче продаде за 2,5 пъти по-малко процента при сделката за миноритарния държавен пакет. Вместо 275, взе само 115 милиона лева. Данните са от отчета на ЧЕЗ за неговите разходи. Това стана след пускане на акциите на борсата на 29 октомври 2012 г. Много е важно да се отбележи и още един факт. 3 години след купуването на ЕРП-то ЧЕЗ включи в групата и ТЕЦ-Варна, който бе най-мощният в България по онова време, и то срещу цена по-висока от тази за ЕРП – 305 милиона евро. Така допълнително се оскъпи, а не поевтиня 2,5 пъти всеки процент от холдинга. Но купувачът на 33%... ЧЕЗ бе зарадван.


Не е случайно, че в момента се води дело по повод ощетяващата данъкоплатеца продажба срещу тогавашния вицепремиер и финансов министър на Борисов – Симеон Дянков, срещу икономическия, енергиен и туристически министър по онова време, а сега общински съветник Трайчо Трайков и срещу Иво Прокопиев, в чийто кръг от фирми е избраната за посредник по сделката от същия този кабинет Борисов 1 компания Булброкърс.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

везни

Днес е идеален ден за срещи и обсъждания

Днес е идеален ден за срещи и обсъждания, за публични