Свързани новини

23.10.2013 10:40

Скандал с поръчки за милиони в министерствата

Видян 3584 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В България има Закон за обществените поръчки. Закон, който държавата отказва да спазва. В нарушение на неговите норми две туристически агенции спечелиха търгове за продажба на самолетни билети, въпреки че нямат права за издаване на ... билети от националния превозвач.


Може да изглежда дреболия, но Законът категорично НЕ предвижда възможност, ако някой е спечелил търг за милиони и е декларирал, че няма да има подизпълнител, да използва подизпълнител, за да го заобиколи.


Проблемът дори не е във факта, че става въпрос за националния превозвач, а че България еър дава най-добрите цени – най-често двойно по-ниски, от тези на останалите авиокомпании по европейските дестинации.


На всичко отгоре предлага и преки полети, а не такива с прекачване, на каквито разчитат останалите играчи на пазара срещу завишените си с много цени. Няма как да се обясни, че е по-добре чиновниците да пътуват по-скъпо и по-бавно, особено, когато това ощетява с милиони данъкоплатеца.


Без разрешение за издаване на билети от националния превозвач е агенцията, избрана да продава самолетни билети на Министерствата на регионалното развитие и благоустройството, на здравеопазването, както и на Агенция пътна инфраструктура – фирмата Атлас. Същото важи за Аргос, която пък продава билети на Министерството на външните работи, на ведомствата отбраната и околната среда, довериха пред 19’ проверени източници.


И двете агенции са изгубили правата си заради системни нарушения. В практиката зад тази формулировка се крие обикновено ненавременно плащане, но какъвто и да е случаят, предизвикал проблема на фирмите с националния превозвач, той със сигурност е сериозен.


Как да си обясним, че държавата в лицето на толкова много нейни институции не просто заобикаля, а открито нарушава собствените си закони за наша сметка? Доста е близо до акъла.


За да бъдем обективни, очакваме коментарите на всички заинтересовани от разрешаването на този твърде неприятен казус.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

стрелец