Свързани новини

20.10.2013 17:10

Нов скандал с изграждането на щанда на България в Лондон 

Видян 3117 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вместо България поне веднъж да се представи смислено на най-голямата туристическа борса в света, и тази година се забърква в скандал. Конкурсът за щанд е спечелен от фирмата, която миналата година получи договора си в деня на откриването. Тази пък е в конфликт на интереси. Но май на никого от отговорните за това не му дреме, защото има такива компании, които успяват да влязат под кожата на всяка власт. А управниците не се и замислят, че нашият пазар повече от 40 години – британският, през последните две лета бележи ужасяващи спадове. От което губим стотици милиони.

Фирмата Арка ЛТД ООД печели обществената поръчка за изграждане на щанда на България на международната туристическа борса World Travel Market 2013 в Лондон, съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката. Интересен момент е, че компанията е правила и проекта на щанда, за който е спечелила поръчка. Сега тя и ще го изгражда, и ще прави художественото му оформление. Останалите участници са скандалиризирани, защото това означава конфликт на интереси и конкурентно предимство за спечелилата фирма. 

"Би трябвало компанията да не се включва в търга за изграждането на щанда, след като е правила проекта", коментираха останалите участници. Те смятат да сигнализират прокуратурата и ОЛАФ за случая. "Най-добрият вариант е, който прави проекта, и да прави изграждането на щанда", заяви Димитър Гачев, един от собствениците на Арка. По думите му това е изключително тежка задача. Той признава, че художествената дейност е субективна при избора на изпълнител от комисията към Министерство на икономиката, какъвто критерий е бил заложен по поръчката. "Стига глупости", коментира той на въпрос кои са неговите лобисти в комисията за избор.

Покрай спорното промотиране на държавата зад граница обаче шепа фирми реализират добри печалби и досега никой не е успял да наруши хегемонията им. Става дума за Арка ЛТД, Експо дизайн, Експо вижън, Стройтек и Юрапел комюникейшънс, които от години са абонирани за изработването на рекламните щандове за международните изложения. През 2012-а например щандът ни за МITT бе дело на "Стройтек", чийто собственик е Милена Енчева. Тя получи за работата си 363 хил. лева. Други 472 хил. лв. взе Арка ЛТД за павилионите на изложенията в Берлин и Киев. Компанията бе предпочетена и за World Travel Market 2012 в Лондон - най-голямата и значима проява в тази сфера. За нея са й били платени 290 хил. лв., като интересното е, че договорът е сключен точно на 8 ноември, когато е открита и борсата в английската столица. Това означава, че щандът е бил изработен без какъвто и да е документ между ресорното министерство и изпълнителя. Явно двете страни си имат голямо доверие. А и как не, след като година по-рано същото дружество, собственост по равно на Димитър Гачев, Марина Гачева и Саво Вълчев, печели поръчките за изграждането на съоръженията за всички тези форуми накуп, прибирайки над 1.26 млн. лева. Тази година на борсата в Берлин Арка пак е обслужвала националния щанд.

В раздаването на картите през 2012-а участва и Юрапел комюникейшънс. Фирмата е собственост на Триас холдинг АД на Николай Димитров и Илиана Неделчева-Димитрова и спечели 215 хил. лв. за изложението Intourmarket в Москва. През 2011-а тя направи щанда за WTM Лондон срещу 208 640 лв. без ДДС, но по-любопитното е, че точно Юрапел комюникейшънс, в партньорство с Експо вижън (ръководена от Симона Стоянова и Росен Кръстев), е автор на идейните проекти, използвани от държавата за всички международни форуми, на които се явяваме от 2010-а насам.






Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Данте Алегиери - Ад

Ново издание на Ад в превод на Кирил Кадийски

След поредицата български преводи на ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

лъв

Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови контакти


Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови