Хакан Фидан

Свързани новини

19.03.2024 11:07

Конфликтът в Украйна няма да приключи тази година: Турция

Видян 688 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Според турския външен министър Хакан Фидан конфликтът в Украйна едва ли ще бъде разрешен скоро и има потенциал да ескалира още повече.


В интервю за Си Ен Ен Тюрк в понеделник Фидан заяви, че военните действия между Москва и Киев са се "превърнали във война на изтощение", което според него е сериозен проблем за Турция.


"От стратегическа гледна точка ние сме загрижени за разширяването на [конфликта] в региона", заяви Фидан, като добави, че този процес "започва с езика и след това се превръща в действие". Той предупреди, че Европа "трябва да е по-загрижена за ситуацията в Украйна, отколкото ние".


Коментирайки перспективите за мирно споразумение, министърът заяви, че "няма основание да се очаква развитие по този въпрос през 2024 г. Ние не виждаме това в близко бъдеще."


Той обаче отбеляза, че Турция има няколко инициативи за прекратяване на конфликта и е една от малкото страни, които призовават за мир в НАТО, ЕС и други международни платформи. Според Фидан Анкара е в добра позиция да провежда тази политика, тъй като има добри отношения и с двете воюващи страни.


От началото на войната в Украйна през февруари 2022 г. Турция многократно е призовавала Москва и Киев да прекратят военните действия и е предоставила място за провеждане на мирни преговори през същата година. Въпреки че преговорите - които се въртяха около въпроса за украинския неутралитет - първоначално постигнаха известен напредък, по-късно Киев се оттегли.


Москва твърди, че преговорите са били провалени от тогавашния министър-председател на Обединеното кралство Борис Джонсън, който е посъветвал Украйна да продължи да воюва - твърдение, което Джонсън отрича.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

скорпион