Свързани новини

19.01.2009 16:40

Олигарсите:Галина Тошева е енергийният кардинал

Видян 8068 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 4.5000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България прилича на другите европейски държави поне по едно нещо. Правителството на Станишев създаде eнергиен холдинг. В него бяха обединени НЕК, "Булгаргаз", "Мини Марица-изток", ТЕЦ "Марица-изток 2", както и АЕЦ "Козлодуй" - V и VI блок. Последният член на богатото семейство е бедният и доста мразен роднина – Топлофикация-София.


В Европа е пълно с хубави и лоши примери за енергийни холдинги. ЕНИ е италианският вариант. На него ще се крепи цяла Европа, ако влезе в действие планът на Путин. Той предвижда италианците да поемат во веки веков плащането на използвания от Украйна “технически газ”, за да не спира синият поток към Стария континент, включително и към нашата страна.


Не толкова добър пример, както изпитваме на собствен гръб са компании като ЧЕЗ. Чешкият държавен енергиен холдинг играе ролята на електроразпределител у нас, също като своя немски и австрийски събрат. ЧЕЗ обаче си позволява постоянно да вдига цените, които в София вече са по-високи, отколкото в “бедни” държави като Франция или Финландия, да не се съобразява с решения на контролиращите държавни органи например за ежемесечното отчитане и т.н.


От друга страна, нормата на печалба за електроразпределителите у нас е два пъти по-висока от средната за ЕС. А енергийната ни ефективност е над 5,5 пъти по-ниска. Какво означава това?


Заплашват хората, че греенето с печки и климатици е зло за държавата, а всщъност, ако в ЧЕЗ си вършеха работата според договора за продажба, щяхме да можем да си използваме уредите като харчим пъти по-малко енергия и пари.


Българският енергиен холдинг има шанса да се превърне в добър пример. Защото е в ръцете на млада (38-годишна) оправна дама, която цял живот се занимава с ток, тръби и жици.


Галина Тошева завършва първо немска гимназия, а после и Стопанския факултет на Техническия университет в София. Специализира Публични финанси като стипендиант на ЕС, мениджмънт на термични централи в Япония, европейска интеграция в Германия. Владее перфектно немски, английски и руски език.


Изкачва всички стъпала на йерархията от Енергоремонт – Варна, през експерт в Министерството на енергетиката, началник отдел, директор и заместник – министър.


Истинският мегаолигарх на тока и газа има много важна мисия. Това са големите енергийни проекти, които трябва да се превърнат в новите 100 години независимост за България.


Това са АЕЦ "Белене", газопроводът "Набуко" и отлаганият толкова време, но дошъл на дневен ред "Бургас-Александруполис".


“Целта на компанията е да инвестира именно в енергийна инфраструктура. От тази гледна точка пределно ясно е, че една голяма компания, обединяваща стратегически енергийни активи, е много по-привлекателен обект на кредитния пазар, отколкото няколко малки. Ако холдингът е финансово стабилен, то защо да не заеме и активна позиция и да излезе и на пазарите на други европейски страни”, разказва в интервю Тошева.


Според Стандарт има само едно нещо, което е толкова важно за нея, колкото реализацията на БЕХ и това е нейната малка дъщеря Катерина. “През уикендите цялото семейство заминава за вилата, която се намира на 60 км от столицата, близо до сръбската граница. Там Катя си играе с домашните любимци на съседите. Защото за такива няма място в апартамента в София. Зам.-министърката дели жилище с родителите си”, пише вестникът.


Тя не готви, но чете много. Работната й диета е кафе и кола, на които може да изкара цял ден.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

рак