Свързани новини

18.12.2008 09:31

Олигарсите: Гущеров – един от ПГ на едрия бизнес

Видян 15098 пъти | Коментари 0
Гласували 4 рейтинг: 3.7500
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българското народно събрание е съставено освен от формалните, и от доста неформални групи.


Една от формалните фракции в парламента тази седмица се афишира като група на бизнеса. ВМРО и Гергьовден пак се прегърнаха под крилото на своите батковци – олигарсите Христо Ковачки и Антоан Николов. Кръстиха се Движение напред.


Но има и неформална група на олигарсите. Най-старото и най-легендарното лице от нея е Добромир Гущеров.


Някога член на Г-13, основател на модерното застраховане в България и първия, ако не единствения от едрите бизнесмени, афиширани по Берово време, който успя да продаде основния си бизнес за големи пари на наистина голям и наистина солиден чуждестранен инвеститор.


Днес депутат от БСП, радетел за модернизирането на своя избирателен район – Силистра, където се опитва да прави чудеса. Преди да го изберат за народен представител оттам, никой от големите в соцпартията не щял да се разкарва до най-отдалечения от София областен център в държавата.


Не всички обаче са фенове на Гущеров. В. Атака например публикува следното писмо: “Сигурно електоратът на БСП не знае, но 44-и годишният Добромир Гущеров е един от българските олигарси със скромното състояние от 40 милиона щатски долара. Неслучайно другарят Гущеров е завършил политическа икономия във ВИИ "Карл Маркс", София. Заедно с Васил Божков - олигарх №1, собственик на над 700 милиона долара - през 1994 г. Гушеров създава "Българска индустриална и търговска банка". В съдружие със Станка Шопова - бивш първи секретар на ЦК на ДКМС, през 1995 г. регистрират доходоносното "Орел-агро" АД. Следва регистрирането на АД Винпром - Чирпан през 1997 г. и участие в още десетки други крупни, печеливши фирми. Неслучайно още от от 1989 г. той е председател на Съюза на Частните предприемачи "Възраждане", участвал е и в Бизнес Клуб "Възраждане". В новосъздадената обстановка бизнесменът се оказа със стеснено поле за изява, защото сблъсъкът на различните икономически лобита в тристранната коалиция е жесток. Неговият призив БСП да получи цялата изпълнителна власт засега има по-скоро сондиращ характер, но ако той си осигури солидна подкрепа, вратите пред червения бизнес ще бъдат широко отворени.


Проф. д-р. Любомир Андреев, София”



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

близнаци