Свързани новини

11.12.2020 09:32

Колко сланина е позволено да ядем на ден: какво да правим с времето в карантина

Видян 3582 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Имаме премиер, който разправя, че е възпитан да яде филии с мас, а от тях до обожанието на този толкова традиционен за този сезон продукт - сланината, е една крачка. Която не е добре да правят в коронавирусни времена хора с наднормено тегло и свързаните с него рискове от хипертония, тежки сърдечни заболявания и сто други проблеми. По нашите земи тя най-вероятно е популяризирана с другите руски "порядки", понеже в най-близките им до Балканите имперски владения като Молдова и Украйна, както и в метрополията, когато идват да ни освобождават, през 1878 г. Няма как да ни е наследство от турците като баницата, баклавата, сармите, кебапчетата и кюфтетата, шишовете, имамбаялдъто, кьополуто и другите ни уж национални ястия по една проста причина - мюсюлманите свинско не употребяват.


Сланината е феномен, дошъл на мода по времето на Римската империя. Това е била ХРАНАТА НА РОБИТЕ по доста разумна причина: едновременно евтина и калорична. Вместо само в сол, както в Източна Европа, по италианските са измислили доста по-елегантни варианти да овкусяват сланината - примерно с накисване в розмаринова марината. Там правят и пръжки, като нашите прабаби, обаче не така прости, а гарнирани с касис или малини, така че могат да се поднасят като деликатес на изискана трапеза, особено след края на постите.


От гледна точка на специалистите обаче, цялата изисканост няма никакво значение, тъй като пържената сланина е нещо супер вредно. Поредният лайфхак, който ви даваме по темата след всички кулинарни идеи е, ако не можете да издържите на изкушението и си похапвате от мазността, моля ограничавайте се до максимум 200 грама, а още по-добре 100. Но над 200 трябва да бъдете наясно, че поставяте на наистина непосилно изпитание организма си. това е максималната граница на неговата търпимост.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

дева