Свързани новини

06.12.2020 09:12

Гаданието по чай е наука и забавление, ето как става: какво да правим с времето в карантина

Видян 3411 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


В друг наш текст с лайфхакове за чая сме обяснявали, че качественият е само онзи, който не е в пакетчета - в тях събират праха под машината и изпадналите не-първокачествени листенца в плантациите в Шри Ланка, Китай и Индия. Та, ако сте решили да се забавлявате с гадаене на чай, не на кафе, което е традиционно у нас, наследено от османското иго, задължително е да запарите истински: все едно мурсалски, планински, билков или примерно жасмин и ройбос. При това не изсипани листенца в цедка или побрани в модерните плаващи във водата цилиндри. А посипани върху водата, постепенно падащи на дъното, за да ни позволят да отгатнем какво ни е писано.
Гадаенето на чай е наука и изкуство. У нас се нарича тасеография. На анлийски е тасеомансия, а на повечето езици се чете като тасология - в превод наука за чашата.
Добре е чашата, в която ще свещенодействате, да бъде бяла или прозрачна. Сигурно помните ония стъклените, "облечени" в сребърни или посребрени поставки с дръжки, които бяха толкова на мода по времето на СССР и у нас, заедно със самоварите, които днес придават ретро нотка нап интериора и стоят супер интересно.
Докато пиете чая, не го въртете - както сме ви казвали, че се прави на японската чайна церемония, не го отпивайте на по три глътки, наречени за здраве, за любов и за третата за благоденствие, благополучие и съответно - дълголетие, както пък го правят китайците. Поклащайте чашата, преди да я докоснете до устните си. Така някои листенца ще полепнат по краищата й.
Също както чашата от кафе за гадаене, след изпиване на чая, и


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

телец